Tennistitel levert gratis reclame op

HOORN, 21 SEPT. Vice-premier Wim Kok moest betalen om voor de televisie de miljoenennota uit te leggen. Zijn naamgenoot Ralph kreeg voor de promotie van het door hem geïmporteerde tennis racket drie uur gratis zendtijd en tienduizend gulden toe. De 24-jarige Schiedamse zakenman/tennisser werd met dat "eigenwijze' racket, waarin de snaren buiten het frame doorlopen, in Hoorn nationaal kampioen. In de finale versloeg hij de als favoriet gedoodverfde Glen Schaap met 1-6, 7-5, 6-4, 3-6 en 6-3.

De positieve uitstraling van Kok ten spijt kreeg de KNLTB als opvolger van Haarhuis en Krajicek een kampioen die bij de gedevalueerde titelstrijd paste. Een echte amateur. Kok is nummer achttien op de nationale ranglijst. Zijn laatste internationale wapenfeit dateert van drie jaar geleden. Hij plaatste zich toen voor het hoofdtoernooi van Wimbledon en werd daar in de eerste ronde uitgeschakeld.

Dat was voor de Schiedammer het teken zijn professionele tenniscarrière voor gezien te houden en een ander bestaan op te bouwen. Voor tennissen houdt hij - zijn optreden in de A-toernooien meegerekend - per week niet meer dan negen à tien uur over. Het feit dat hij nu nationaal kampioen is, zal daar geen verandering in brengen.

Vice-voorzitter Kees de Kruif - voorzitter Ruurd de Boer bevond zich in de Dominicaanse Republiek - vergeleek bij de huldiging de bijna twee meter lange Ralph Kok met "Gentleman Tim' Mayotte en Glen Schaap met John McEnroe. Dat schoot bij de dikwijls met zichzelf overhoop liggende Amsterdammer in het verkeerde keelgat. Even tevoren had hij met klappen onder in het net de positieve indruk van de voorgaande vier en een halve set weggevaagd en zichzelf voor flapdrol uitgemaakt. Maar om voor zoiets te worden vergeleken met McEnroe vond hij te ver gaan. Schaap greep de microfoon en riep dat het nergens op sloeg. “Ik laat me niet gek maken. Ik blijf gewoon mezelf.”

Schaap vond het, zo vertelde hij later, jammer dat alle toppers voor de titelstrijd hadden afgezegd. “Maar”, voegde hij er aan toe, “ik weet zeker dat Haarhuis, Siemerink of Schapers nooit hier op gravel zouden hebben gewonnen.”

Zo bleef de afwezigheid van de toppers toch het grote item. Trouwens niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor de organisatoren. Het toeschouwersaantal, vorig jaar in Warmond nog zo'n 8000, liep terug naar 2500. Desondanks dachten zowel KNTLB als organisator Piet Vlaar dat ze quitte hadden gespeeld. Per slot van rekening behoefde van de 50.000 gulden, die voor de toppers was gereserveerd, geen cent te worden uitgekeerd. Als het aan Vlaar ligt, wordt Hoorn ook volgend jaar weer het toneel van de nationale titelstrijd.

Het probleem over de deelname van spelers blijft overigens niet tot de mannen beperkt. Stephanie Rottier, die een dag eerder in de veel voorspelbaarder eindstrijd Maaike Koutstaal met 6-4, 6-2 de baas bleef, was vooral zo dolblij met haar eerste titel, omdat zij eraan twijfelde of ze hem ooit nog eens zal binnenhalen. “Wie weet kan ik volgend jaar niet meedoen.” De 18-jarige Rottier trekt na twee jaar voorbereiding in Jong Oranje met een eigen coach, Hugo Ekker, de wijde wereld in.