Rust keert weer op verdeeld Damrak

AMSTERDAM, 21 SEPT. De Amsterdamse beurs lag er vanmorgen enigszins verdeeld bij. Het Franse "ja' zorgde er voor dat veel koersen zich goed konden handhaven. Toch verloor de EOE-index vanochtend enig terrein.

AMSTERDAM “We hadden toch wel op een iets ruimere overwinning gehoopt”, zei een handelaar. “We dachten aan 55 of 56 procent ja-stemmers, 51 procent is wel erg krap.” Op de beursvloer is men er van overtuigd dat de problemen rond de economische en monetaire eenwording van Europa nog lang niet achter de rug zijn. “We zitten nog met het Deense "nee' en het wachten blijft op renteverlagingen in Engeland en Duitsland.” Toch verwacht men dat deze week minder hectisch zal zijn dan vorige week die begon met de Duitse renteverlaging. De obligatiemarkt moest vanmorgen terug. Vorige week hadden de obligaties geprofiteerd van de grote vraag naar harde valuta. Na het Franse ja is die tendens minder sterk.

De mededeling dat de topman van de ING Groep, W.E. Scherpenhuijsen Rom, ontslag neemt in verband met negatieve publiciteit rond zijn persoon werd met verbazing ontvangen op de beursvloer. Men had niet verwacht dat de ING-bestuursvoorzitter op dit moment zou aftreden. “Het komt slecht uit met die naamswijziging en de overname van de Belgische bank BBL”, aldus een handelaar. De koers van het aandeel ING reageerde echter nauwelijks op de bekendmaking. “Wat moet je doen? Verkopen op dit niveau heeft niet zoveel zin. Dus wachten de meeste beleggers af”, meende een handelaar.

Het nieuws dat Daf in gesprek is met een eventuele Japanse partner had wel enige invloed op de koers van dit fonds. De koers klom van 17,10 naar 17,70 gulden aan het eind van de ochtend. “Een derde partij is altijd goed, maar het gaat er uiteindelijk om dat er een afzetmarkt is voor de trucks van Daf.” Elsevier herstelde zich flink na de verliezen naar aanleiding van de fusie met de Britse uitgever Reed. Het fonds klom vanmorgen met 3,40 naar 106,10 gulden. Tegen het einde van de morgen stond de EOE-index 0,62 punten fractioneel lager op 290,49.

LONDEN Vanochtend zetten de aandelenkoersen hun vorige week op gang gekomen stijging voort. De FTSE-100 index stond halverwege de ochtendhandel op 2.607,20 ruim 40 punten hoger (1,5 procent) ten opzichte van het slot van vrijdag.

FRANKFURT Vanochtend liepen de aandelenkoersen gemiddeld 0,7 procent terug; de Dax-30 index viel 10 punten terug naar 1.578.

TOKIO Aanvankelijk stegen de koersen maar al sloeg de stemming om. Het Nikkei-225 gemiddelde sloot 100,56 punten lager op 18.006,24.