Rumoerige start van WK dammen

TOULON, 21 SEPT. Het zestiende toernooi om de wereldtitel dammen is zoals gebruikelijk met het nodige rumoer begonnen. Het niet aanwezig zijn van de Amerikaan Mogiljanski bij de openingsceremonie leidde tot heftige discussies, een aanvankelijke vervanging en tenslotte toch tot zijn deelname. De voormalige Sovjet-kampioen Schwarzman werd uiteindelijk het kind van de rekening en mag het toernooi verder als toeschouwer volgen.

"Toulon' leek in alle opzichten een historisch WK-toernooi te worden. Vier jaar was door de Franse FMJD-secretaris Michel Revest aan de voorbereiding gewerkt. Het toernooibudget omvatte ettelijke miljoenen francs, de organisatie werd gesteund door allerlei autoriteiten en zelfs de komst van president Mitterrand was bij de opening voorzien. Zaterdag al bleek voor de opening dat van dat alles slechts weinig was gerealiseerd. Navraag door enkele nieuwsgierig geworden deelnemers leerde al snel dat zelfs het in het vooruitzicht gestelde prijzengeld van 100.000 francs nog niet kon worden gegarandeerd.

Dat alles viel echter nog in het niet bij de informatie die de spelers zo nu en dan ergens opdiepten. Het gerucht dat de Haitiaanse deelnemer, Coussel, geen inreisvisum had gekregen, bleek bij de Werelddambond al enige tijd bekend te zijn, waarmee de deelname van een derde Franse speler vaststond.

Toen ook Mogiljanski niet verscheen, kon een "afspraak' met de Russen worden nagekomen en werd Schwarzman als deelnemer geaccepteerd. Vooral Revest maakte zich daarvoor sterk, tegen het advies van FMJD-toernooidirecteur Henk Engelaar in. De Nederlander had het sterke vermoeden dat de Amerikaan zich alsnog zou melden, hetgeen inderdaad zaterdagavond het geval was. Toen Mogiljanski na een reis van bijna anderhalve dag hoorde, dat hij al was vervangen, stond hij perplex.

Na heftige discussies tussen organisatie en bestuurders van de werelddambond, werd zondagochtend eindelijk een compromis bereikt: uitbreiding van het deelnemersveld tot 26 spelers. Dat stuitte echter op heftige protesten van enkele grootmeesters, die zich dreigden terug te trekken. Tot het gezonde verstand terugkeerde en Mogiljanski alsnog zijn plaats kon innemen en Schwarzmans deelname ongedaan werd gemaakt.

De Nederlandse ex-wereldkampioenen Sijbrands en Wiersma incasseerden gisteren hun eerste verliespunt. Sijbrands had tegen de Senegalese kampioen Samb weliswaar het initiatief, maar de Afrikaan verdedigde zich secuur en kon na ruim vier uur spelen in een voor hem nadelig 4 om 2-eindspel remise afdwingen. Wiersma had ook het initiatief tegen Traore. De dammer uit Ivoorkust vond in het middenspel echter een fraai gambiet, waardoor Wiersma zijn voordeel op slag zag verdwijnen en in een gelijkwaardige positie een puntendeling voorstelde.

Clerc (tegen Fofana), Scholma (Mimbi) en Jansen (Delmotte) wonnen hun eerste partij wel.