Onrust onder valuta niet weggenomen

AMSTERDAM, 21 SEPT. Op de internationale valutamarkten stonden het pond sterling, de lire en de Franse franc vanmorgen opnieuw onder druk. Het krappe “ja” dat de Franse bevolking gisteren uitsprak tegen het verdrag van Maastricht was volgens handelaren onvoldoende om de onrust onder de Europese valuta weg te wegnemen.

De voortijdige terugkeer van de Britse minister van financiën Norman Lamont uit Washington naar Londen wakkerde geruchten aan over een Britse renteverlaging, en drukten de koers van het pond. Ook de verwachting van de Duitse minister van financiën Waigel dat de Duitse rente op korte termijn niet omlaag gaat, en de uitspraak van de Britse premier Major dat een terugkeer van het pond in het Europese Monetaire Stelsel niet zal plaatsvinden vóór de komende Europese topconferentie, hadden verkopen van het pond tot gevolg. De Britse munt stond tegen het middaguur op 2,86 gulden. Vrijdag sloot het pond nog op 2,93 gulden. Ook tegenover de Amerikaanse dollar stond het pond lager.

Na een korte opleving gisteravond zakte ook de Italiaanse lire weg, nadat de Italiaanse minister van begrotingszaken Barucci vanochtend bekendmaakte dat de munt voorlopig niet terugkeert in het EMS. Aanvankelijk werd die terugkeer al morgen verwacht. De lire zakte naar een dieptepunt van 13,30 gulden per 10.000.

De Franse franc noteerde vanmorgen dichtbij de EMS-ondergrens van 33,85 gulden. De aanvankelijke opleving van de koers van de franc, die door de uitslag van het referendum werd veroorzaakt, bleek kortstondig. Handelaren hadden geen verklaring voor de lage koers van de Franse munt, die volgens hen niet wordt gerechtvaardigt door de toestand van de Franse economie.

Ook de Portugese escudo, de Spaanse peseta, het Ierse punt en de Deense kroon noteerden tegen het middaguur alle een fractie boven de minimaal toegestane EMS-koers.

Pag.6: Geldmarkt onrustig

Vanmorgen circuleerden in Londen schattingen over een verdere daling van het pond sterling naar een waarde van 2,50 D-mark nog deze week en 2,40 D-mark op de lange termijn. Wegens de aanhoudende koersdruk op de franc wordt door de valutahandel een renteverlaging van Frankrijk voorlopig niet verwacht.

De centrale bank van Zweden verlaagde vanmorgen het daggeldtarief met directe ingang van 500 tot 50 procent. Gisteren maakte de Zweedse regering een pakket bezuinigingsmaatregelen bekend dat het land in 1993 28 miljard kroon (8,6 miljard gulden) moet besparen. De Zweedse kroon reageerde nauwelijks.