Lire keert voorlopig nog niet terug in EMS

ROME, 21 SEPT. De lire zal morgen niet terugkeren in het Europees Monetair Stelsel, zo heeft de Italiaanse minister van begroting Piero Barucci bekendgemaakt.

Toen de Italiaanse regering vorige week besloot de lire uit het EMS te halen en de munt te laten zweven, onderstreepte zij het tijdelijke karakter hiervan. Morgen zou de lire weer moeten terugkomen in het EMS: de onzekerheid rondom de Italiaanse munt zou dan verdwenen moeten zijn na het gehoopte Franse "ja' tegen Maastricht en het ingrijpende bezuinigingsplan van 130 miljard gulden.

Na overleg gisteravond met zijn collega-ministers van financiën in Washington moest minister Barucci toegeven dat deze verwachting te optimistisch was. Daarvoor is te veel onzekerheid blijven bestaan, zowel over de toekomst van Europa als over de Italiaanse overheidsfinanciën.

“Als de markten redelijk rustig zijn kunnen we een verzoek tot hertoetreding aan de partners richten”, zei Barucci. Hij maakte duidelijk dat dit deze week nog niet zal gebeuren, en dat nieuwe devaluaties, van de lire en waarschijnlijk ook van andere munten, waarschijnlijk zijn. De officiële valutamarkten zijn vandaag nog gesloten in Italië. Morgen gaan zij, na een sluiting van drie werkdagen, weer open.

Volgens de Italiaanse monetaire autoriteiten is de onwil vorig weekeinde van Groot-Brittannië en Spanje om te devalueren de hoofdoorzaak van de chaos vorige week op de valutamarkten. Zowel minister Barucci als de gouverneur van de centrale bank, Carlo Azeglio Ciampi, hebben toegegeven dat de lire overgewaardeerd was. “Italië heeft in al die jaren niet weten te doen wat de anderen wel hebben gedaan: orde brengen in eigen huis”, zei Ciampi. Maar hij voegde daaraan toe dat veel problemen hadden kunnen worden voorkomen als Londen en Madrid vorig weekeinde samen met Rome hun munt hadden gedevalueerd.

“Italië was ervan overtuigd dat na vijf jaar een algemene herdefiniëring van de wisselkoersen in het EMS onvermijdelijk was”, zei Ciampi. Hij zei dat tegen zeven uur zaterdagavond 12 september tussen Bonn en Rome een akkoord was bereikt over een devaluatie van zeven procent van de lire en een lichte rentedaling in Duitsland, en dat daarna heel de zondag tevergeefs is geprobeerd Spanje en Groot-Brittannië te overtuigen van de noodzaak van een algemene herschikking. Vanuit Duitsland zijn berichten gekomen dat de Bundesbank bereid zou zijn geweest tot een grotere rentedaling als Londen en Madrid ook hadden gedevalueerd.

    • Marc Leijendekker