Koninklijke Shell zoekt expansie in voormalige S-U

De Koninklijke/ Shell Groep heeft eind vorige week met de opening van een nieuw kantoor in Moskou een werkmaatschappij in de Russische Federatie gevestigd.

In de voormalige Sovjet-Unie is dit de eerste Shell-onderneming. Het concern heeft al wel vertegenwoordigingen in een aantal andere republieken en beschikt al enige jaren werkmaatschappijen in de meeste Oosteuropese landen zoals Roemenië, Hongarije en Tsjechoslowakije.

Vóór de Russische revolutie van 1917 had Shell grote oliewinningsbelangen in Rusland, maar het bedrijf werd in de jaren '20 door nationalisaties uit dit land verdreven.

Shell-Rusland richt zich op de exploratie en produktie van olie en aardgas en de handel in oliebrandstoffen, smeermiddelen en chemische produkten. Mogelijkheden voor de opzet van een verkoopnet (benzinestations) worden volgens een Shell-woordvoerder "geëvalueeerd'. Een bericht afkomstig van het Russische persbureau Itar-Tass, dat Shell een beginkapitaal van 600 miljoen roebel in de nieuwe werkmaatschappij steekt, kon de woordvoerder van Shell niet bevestigen. Shell-Rusland telt nu 21 lokale werknemers en 7 medewerkers uit andere landen.

Besprekingen tussen Shell en de Russische gasmaatschappij Gasprom over een deelneming in een aardgasproject in het Siberische Oerengoj zijn al enige tijd gaande.

Meer dan de helft van de totale gasproduktie van de voormalige Sovjet-Unie komt uit deze regio. In 1990 werd meer dan 300 miljard kubieke meter gas gewonnen in Oerengoj, maar een groot deel van de reserves is nog niet tot ontwikkeling gebracht.

Op de Westeuropese gasmarkt zal de komende jaren naar verwachting een grote vraag naar aardgas ontstaan, dat voor een belangrijk deel uit Rusland kan worden geïmporteerd.