ING-voorzitter legt functie neer na negatieve publiciteit

AMSTERDAM, 21 SEPT. W.E. Scherpenhuijsen Rom is vanmorgen afgetreden na drie maanden te hebben gefunctioneerd als voorzitter van de raad van bestuur van de Internationale Nederlanden Groep (ING).

De 58-jarige topman van de grootste financiële instelling van Nederland kwam in de afgelopen weken in opspraak nadat in De Volkskrant en NRC Handelsblad publikaties waren verschenen over omstreden financiële transacties rond bestuurders van zijn bank en hemzelf.

De raad van commissarissen van ING - de combinatie van NMB-Postbank en Nationale Nederlanden - heeft de vice-voorzitter van de groep, drs. A.G. Jacobs, tot opvolger benoemd. Jacobs gaf leiding aan ING Verzekeringen.

Binnen de ING-Bank (de vroegere NMB Postbank) is geschokt gereageerd op het nieuws. “Dat betekent dat Nationale Nederlanden steeds meer grip krijgt”, zo meende een medewerker.

Privé-beleggingen van twee bestuursleden en twee directeuren waren aanleiding voor ingrijpen van de Nederlandsche Bank bij de NMB Postbank. Uit een brief, gepubliceerd in deze krant, bleek dat Scherpenhuijsen Rom de manier van beleggen van de vier had goedgekeurd.

De Volkskrant meldde zaterdag een privé-belegging van Scherpenhuijsen Rom in een bedrijfje dat tevens werd gefinancierd door de NMB. Tien jaar terug werd de belegging ongedaan gemaakt. Zowel in zijn eigen geval als bij de beleggingen waarvoor hij toestemming had verleend was sprake van juridisch toelaatbare maar moreel omstreden transacties.

Scherpenhuijsen Rom had vanmorgen nog geen beslissing genomen over het al of niet voortzetten van zijn commissariaat bij de Staatsdrukkerij en uitgeverij (SDU). Over zijn voorzitterschap van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), dat hij medio vorig jaar voor twee jaar aanvaardde, is nog geen beslissing genomen.