Hurd bepleit actievere rol voor de VN

LONDEN, 21 SEPT. De Verenigde Naties moeten een veel actievere rol gaan sprelen en eventueel een deel van de soevereiniteit van staat aan zich trekken als regeringen ineenstorten, zoals in Cambodja en Somalië het geval is.

Dat zei de Britse minister van buitenlandse zaken, Douglas Hurd, in een vraaggesprek met de Britse krant The Independent. “Toen delen van Afrika de vorige eeuw in chaos vervielen, verschenen de koloniale machten op het toneel en er onstond een gevecht over Afrika. Maar dat is nu niet aan de orde, ze gaan dat niet weer doen en daarom is de enige manier waarop er iets te doen is die van de Verenigde Naties. Maar daarvoor is wel steun nodig. De Verenigde Naties, dat zijn wij; de Verenigde Naties, dat zijn de Britse, de Amerikaanse en de Russische belastingbetaler en de Verenigde Naties zullen troepen nodig hebben.”