Halve marathon

De Schotse Liz McColgan en de Kenyaan Benson Masya zijn de eerste wereldkampioenen op de halve marathon.

Zij zegevierden gisteren in de Great North Run in Newcastle, waarbinnen de strijd om de wereldtitels voor de eerste keer werd gehouden. De beste Nederlanders waren Marjan Freriks op de 22ste en John Vermeule op de 33ste plaats.

De Kenyanen domineerden de mannenwedstrijd in de eerste kilometers door in een zeer hoog tempo van start te gaan. De eerste vijf kilometer werden in 13 minuten en 58 seconden afgelegd. Winnaar Masya kreeg op het heuvelachtige parkoers tussen Newcastle en de kustplaats South Shield steun van zijn teamgenoten, maar ook van Moses Tanui en Paul Tergat. Zij waren niet waren geselecteerd voor hun nationale team, maar op uitnodiging van de organisatoren naar Groot-Brittannië waren gekomen. Vooral Tanui, die na vijftien kilometer uitviel, fungeerde als tempomaker. In de tweede helft van de wedstrijd werd Masya, die ook vorig jaar de wedstrijd in Newcastle won en dit jaar in de City-Pier-Cityloop als tweede eindigde, bedreigd door de onbekende Argentijn Antonio Fabio Silio en de enige Tanzaniaanse loper, Boay Akunay. In de laatste kilometers langs de kust wist hij echter stand te houden.

De belangstelling voor dit eerste wereldkampioenschap was niet zo groot. Er waren iets meer dan 100 mannen en ruim 80 vrouwen uit bijna dertig landen aan dee start. De snelste lopers van dit jaar op deze afstand. Van de Nederlandse deelnemers leverde Marjan Freriks de beste prestatie. Zij liep haar tweede halve marathon en eindigde als 22ste in 1.12.23. Carla Beurskens juist hersteld van een langdurige blessure finishte als 27ste in 1.12.44. Anne van Schuppen kreeg onderweg last van darmklachten en eindigde teleurgesteld in de achterhoede. John Vermeule was de beste Nederlander in de wedstrijd voor de mannen. Hij eindigde in 1.02.33 als 33ste.