Fokker kampt met onverkochte voorraad

ROTTERDAM, 21 SEPT. Fokker heeft een voorraad van bijna 35 onverkochte vliegtuigen op zijn vestiging in Woensdrecht staan, maar zal het grootste deel daarvan kunnen verkopen aan Air Mexicana en Lufthansa.

Niet bekend

Vandaag kondigt Fokker officieel een al eerder in deze krant gepubliceerde order aan van Air Mexicana voor 10 toestellen van het type F-100 aan, en nog eens 8 opties. Mexicana betrekt de vliegtuigen via GPA Fokker. De 18 toestellen gaan van de voorraad van GPA Fokker af en veranderen daardoor niet de orderlijst voor de F-100. Bovendien heeft de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa 18 Fokkers F-50 voor zijn regionale dochter Cityline besteld.

De Fokker-woordvoerder ontkent dat het bedrijf in augustus bij de presentatie van de halfjaarcijfers onvoldoende opening van zaken zou hebben gegeven over het aantal op voorraad geproduceerde vliegtuigen dat nog op kopers wacht. Financieel directeur R. Hendriksen sprak toen van 7 toestellen voor rekening van Fokker zelf. Dat aantal klopt nog steeds, en deze voorraad betekent voor het bedrijf een “sterke verhoging van de rentelasten”, aldus woordvoerder Van Veen. “Maar door de nieuwe orders ruimen we goed op.”