Denemarken hoopt op heronderhandelingen

KOPENHAGEN/MADRID, 21 SEPT. De Deense premier, Poul Schlüter, betoonde zich gisteravond tevreden over de uitslag van het Franse referendum, maar hij noemde het veelzeggend dat zo'n groot percentage van de kiezers in een land dat altijd vooropgelopen heeft in Europa, zich tegen het Verdrag van Maastricht uitsprak.

De Deense minister van buitenlandse zaken, Uffe Elleman-Jensen, zei gisteravond, dat de uitslag aantoont dat het verdrag zal moeten worden aangepast. Hij kondigde aan dat Denemarken de andere EG-landen zal benaderen over aanpassingen van de tekst. In Kopenhagen bestaat de indruk dat het nipte ja van de Fransen de kansen op nieuwe onderhandelingen heeft vergroot. Een kleine meerderheid van de Deense kiezers stemde op 2 juni tegen het verdrag. De meeste Deense kiezers hadden gehoopt dat de Franse kiezers hun voorbeeld zou volgen. Volgens een Deense opiniepeiling hoopte 72 procent van de Denen dat de Fransen nee zouden stemmen, vijftien procent hoopte op een ja.

“Goed nieuws voor Spanje en voor Europa”. Zo betitelde de Spaanse premier, Felipe Gonzalez, de uitslag. Hij omschreef de uitkomst als een impuls voor het proces naar een Europese Unie. In telegrammen aan president Mitterrand en premier Bérégovoy bracht Gonzalez de Spaanse gelukwensen aan Parijs over.

Volgens de Griekse premier Mitsotakis, die zijn kabinet bijeen had geroepen om gezamelijk de uitslagen op de televisie te volgen, ligt na het Franse ja de weg naar een Europese Unie open. Mitsotakis sloot een devaluatie van de drachme uit, aangezien de uitslag van het referendum de rust op de geldmarkten zou doen terugkeren.

De Ierse premier, Albert Reynolds, liet weten dat “het belangrijk is, nu de steun van Frankrijk is verzekerd, dat de lidstaten het proces van ratificatie voltooien”. Tijdens het deze zomer gehouden referendum stemden de Ieren, die naar verhouding veel profijt hebben van de EG, met 69 procent voor "Maastricht'. De Belgische premier, Jean-Luc Dehaene, zei blij te zijn met de uitslag, maar voegde daar wel aan toe dat de uitslag van het referendum had duidelijk gemaakt dat het zaak is de Europese eenwording beter te verkopen aan de kiezers. (AP, AFP)