De SGP, media en Schutte

Een zware week voor de Staatkundig Gereformeerde Partij. Ook dit jaar werd er weer op de "dag des Heeren' geoefend met koets en paarden voor de traditionele tocht van de koningin van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof.

De SGP stelt er al geen vragen meer over aan het kabinet. Maar ermee instemmen, nee, nooit. En dan de Troonrede. Staatsrechtelijk was er niets mis mee, maar verstandig vonden ze het bij de SGP ook niet, dat “verkapte stemadvies” van de koningin aan de Fransen om in hun referendum "ja' tegen Maastricht te zeggen. De partij, verklaard tegenstander van het verdrag, vindt het ongepast de koningin, “symbool van de eenheid van de natie” voor zoiets te gebruiken. Maar het lastigste is nog wel dat de SGP zichzelf heeft verboden deze standpunten vrijelijk te ventileren. Natuurlijk, de kritiek die in het persbericht op de Troonrede was geuit, had wel zijn weg gevonden naar een paar kranten. Maar toen de Evangelische Omroep SGP-fractievoorzitter Van der Vlies vroeg naar de studio te komen om vragen van radio-luisteraars over dit onderwerp te beantwoorden, moest de partij afhaken. Sinds de regering in de jaren zestig het verzoek van de SGP weigerde om censuur op radio en televisie toe te passen, heeft de Algemene Vergadering van de SGP haar vertegenwoordigers verboden uit eigener beweging op radio of televisie te verschijnen. En dus ging niet de SGP maar de Reformatorisch Politieke Federatie er vorige week met de kritiek op de Troonrede vandoor. RPF-voorman Leerling beantwoordde woensdagmiddag in EO's Tijdsein uitgebreid vragen van luisteraars. Alsof hij het was die de discussie had aangezwengeld.

Deze gebeurtenis speelt Menno de Bruyne, SGP-fractievoorlichter, flink in de kaart. Enkele maanden geleden sprak hij zich in Koers, opinieblad voor protestants Nederland, voorzichtig uit tegen de geheelonthouding van zijn partij op radio en televisie. Hij wees op de inconsequente houding van SGP'ers: wel op de televisie tijdens Prinsjesdag of als een cameraploeg een loslopend Kamerlid in de gangen van het Kamergebouw opvangt, maar geen bewuste gang naar radio- of televisiestudio's. Bovendien signaleert De Bruyne sinds de oprichting van Groen Links in de schrijvende pers een neiging om ook van de confessionele kant éé n woordvoerder aan te spreken. “En dat is dan bijna altijd Schutte van het GPV.” Misschien kiest de SGP binnenkort voor een soepeler houding. Het zou niet de eerste keer zijn. Want wie had gedacht dat de partij ook nog eens vrouwen op haar vergaderingen zou toelaten, zoals in februari van dit jaar gebeurde. (KV)

    • Geert van Asbeck
    • Kees van der Malen
    • A.I. Mark Kranenburg. Kees Versteegh