Britten staken bittere verwijten richting Bonn

WASHINGTON, 21 SEPT. Theo Waigel had “heel normeel” met Norman Lamont gesproken, verzekerde hij. Na een week van bittere Britse verwijten aan Duitsland nadat het pond gedwongen was uit het EMS te stappen, zaten de twee ministers van financiën dit weekeinde in ministerieel beraad bijeen in Washington. “We hebben niet met een beschuldigende vinger naar elkaar gewezen”, aldus Waigel. Sterker nog: “Onze persoonlijke contacten zijn heel goed.”

Dit weekeinde is het grote inbinden begonnen. Hooghartige verklaringen uit Londen dat het pond pas weer zal terugkeren in het EMS als Duitsland zijn rente verlaagt en de regels van het EMS worden aangepast, werden haastig ingetrokken. “Ik heb begrip voor de positie van Duitsland na de eenwording”, zei Lamont. “Ik ben niet in een positie om de Duitsers te dicteren wat voor beleid ze moeten voeren of hoe hoog hun rente moet zijn.” Voorwaarden voor terugkeer van het pond in het EMS zijn volgens hem dat de marktchaos voorbij is en de Duitse en Britse economieën grotere synchronisatie vertonen. “Dat is geen kritiek op Duitsland”, voegde hij er nog aan toe.

Bijna nederig legde Lamont uit dat het EMS Groot-Brittannië aanzienlijke voordelen had gebracht in de vorm van lagere inflatie en lagere rente. De druk op het pond, aldus Lamont, was ontstaan door de spanningen als gevolg van de problemen rond de Duitse eenwording, door het Franse referendum en de rentekloof tussen Duitsland en de VS.

Helmut Schlesinger, de president van de Bundesbank, vertelde dat de Bundesbank vorige week 60 miljard D-mark heeft uitgegeven om ponden te kopen. Alleen woensdag al bedroegen de interventies 35 miljard DM. Met die interventies was Duitsland doorgegaan tot het te gek werd, aldus Schlesinger.

De Duitsers waren niet tevreden met de Britse knieval. “Beweringen als zou de Duitse eenwording schade hebben aangericht aan de groei in Europa en de wereld, zijn onjuist”, zei Waigel. Andere landen, ook Groot-Brittannië, hebben geprofiteerd van hogere export naar Duitsland.

De grootste ergernis van de Duitsers is dat de Britten het pond niet tijdig hebben gedevalueerd. Volgens de regels van het EMS moet een herschikking vroegtijdig en zonder een openbare discussie vooraf worden doorgevoerd. In het geval van het pond ging dat anders, zoals de president van De Nederlandsche Bank, Duisenberg, ironisch opmerkte: “Ik heb wel eens een rustiger herschikking in het EMS meegemaakt.”