Advocaat: "Vanenburg kan geen plaats eisen'

SCHIPHOL, 21 SEPT. Gerald Vanenburg heeft het voorlopig verbruid bij bondscoach Dick Advocaat.

De PSV'er, die sinds hij hersteld is van een kuitbeenblessure zijn vorm heeft hervonden, verklaarde afgelopen weekeinde in een tv-interview dat hij alleen geselecteerd wil worden voor het Nederlands elftal als hij ook wordt opgesteld. Dat is Advocaat in het verkeerde keelgat geschoten. “Als Gerald een basisplaats eist zal ik hem niet oproepen”, onderstreepte de bondscoach vanochtend nog eens voor het vertrek van Oranje naar Oslo, waar woensdag tegen Noorwegen de eerste WK-kwalificatie interland wordt afgewerkt.

Advocaat heeft op korte termijn geen gesprek met Vanenburg gearrangeerd. Wel verwacht hij hem over enkele weken tegen het lijf te lopen als hij een bezoek brengt aan de jeugd van PSV. Advocaat voert ten aanzien van Vanenburg hetzelfde beleid als Michels. De ex-bondscoach, die bij de KNVB als adviseur in dienst treedt, hield de begaafde speler ook om zijn uitlatingen in de media buiten de EK-ploeg.

Advocaat: “Ik heb nu al vier keer gelezen of gehoord dat Vanenburg een basisplaats eist. Misschien dat mensen uit zijn omgeving hem adviseren om dergelijke uitspraken te doen omdat hij met zichzelf overhoop ligt. Maar Gerald is 28 jaar en moet toch weten wat hij zegt. Hij heeft het nu aan zichzelf te wijten dat hij niet is opgeroepen. Hoe goed ik hem ook vind, Gerald moet beseffen dat ik rekening dien te houden met de belangen van het collectief in plaats van het individu.”

Advocaat kiest tegen Noorwegen voor een behoudender strijdwijze. Een systeem met drie mandekkers, een centrum- en een rechterspits wordt zijn strategie. Ofschoon hij verwacht dat de Noren met slechts één spits zullen spelen. “Maar daar cirkelen toch weer twee aanvallende middenvelders omheen. Verder vind ik dat Bergkamp te vaak verdedigend werk moet opknappen. Terwijl zijn kracht toch in de opbouw ligt. Het gaat in dit soort wedstrijden om het resultaat.”