Adri van der Poel te sterk voor de modderspecialisten

EINDHOVEN, 21 SEPT. De omschakeling van het harde asfalt naar het rulle zand levert Adri van der Poel geen problemen op. Bij de vroege opening van het veldritseizoen in Eindhoven troefde de Nederlander echte zand- en modderspecialisten als de Tsjechoslowaak Radomir Simunek en de Nederlander Frank van Bakel af. Hij deed het met een niet aan slijtage onderhevige eindsprint, waarbij Simunek zonder succes de Nederlandse wegrenner in de hekken probeerde te drukken.

Eindhoven had de primeur. Vroeger dan ooit tevoren stapten de veldrijders op de fiets voor hun specialiteit, die enkele impulsen krijgt om de concurrentie met het ATB-fietsen te kunnen aangaan. Dit jaar wordt voor het eerst een FICP-klassement gehanteerd, volgend seizoen komt er een wereldbekercircuit bij.

In die cyclus hoopt men in Eindhoven een plaatsje te krijgen. De veldrit had geen last van barre weersomstandigheden die in de winter het veldrijden tot een bizarre onderneming maken. “Van dat imago moeten we ook af”, meende Gerrie van Gerwen, de mede-oprichter van de vereninging van veldrit-organisatoren. Van der Poel profiteerde van de prettige omstandigheden. Hij zag in de lichtstad onder meer de nummers een, twee en drie van het nieuwe FICP-klassement als concurrenten aan de start staan.

De Zwitsers Wabel en Runkel (twee en drie) misten gisteren nog de vereiste vorm, de Tsjechoslowaak Simunek (eerste) verdedigde zijn prestige als winnaar van het Superprestige-klassement wel naar behoren.