Acht mensen dood bij twee ongelukken met sportvliegtuig

HOOGEVEEN/THOLEN, 21 SEPT. Bij een ongeluk met een sportvliegtuig in de buurt van het Zeeuwse Tholen zijn gistermiddag vier mensen om het leven gekomen. Op het vliegveld van Hoogeveen zijn gisteren eveneens vier inzittenden van een sportvliegtuig dat neerstortte omgekomen.

De oorzaak van het ongeluk bij Tholen is nog onbekend. Even na de middag steeg de eenmotorige Sogota TB-10 op vanaf het vliegveld Seppe, tussen Roosendaal en Breda. Een klein uur later zag een ooggetuige het toestel boven het schorrengebied Krabbenkreek, tussen de Zeeuwse schiereilanden Tholen en Sint-Philipsland, zonder draaiende motor recht naar beneden storten. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van het ongeval.

De piloot van het Cessna 172-sportvliegtuig dat op het vliegveld van Hoogeveen neerstortte besloot tien minuten na het opstijgen weer te landen, waarschijnlijk als gevolg van het heiige weer. Hij naderde de landingsbaan in de verkeerde richting. Hoe dit kon gebeuren is onbekend. Toen de piloot zijn fout bemerkte, gaf hij vol gas om weer op te stijgen. Daarbij vergat hij zijn remkleppen in te trekken. Door de bocht naar rechts en de uitstaande remkleppen kreeg het toestel te weinig draagvermogen en kwam terecht op een braakliggend stuk terrein bij het vliegveld. Het toestel vloog na een explosie in brand.