Zürich geeft herone aan verslaafden

ZÜRICH, 19 SEPT. Een Rotterdamse wethouder en een politiecommissaris gaan volgende week naar Zürich om zich te laten informeren over een experiment met gecontroleerde verstrekking van heroïne aan circa 500 prostituées, zeer zwaar verslaafden en seropositieven. Het experiment gaat waarschijnlijk deze herfst in Zürich van start.

Begin vorig jaar ging de Zwitserse regering in principe akkoord met een wetenschappelijk experiment dat voorziet in vrije, gecontroleerde verstrekking van heroïne en andere opiaten aan zwaar verslaafden. Vorige week maakte de Rotterdamse politie bekend met de gedachte te spelen om verslaafden gratis heroïne te verstrekken, een plan dat grote beroering wekte.

Het gemeentebestuur van Zürich - in Europa de stad met meeste verslaafden aan harddrugs - voert al geruime tijd een gedoogbeleid jegens verslaafden. Doel hiervan is hetzelfde als men in Rotterdam beoogt: overlast op de openbare weg tegengaan.

Burgemeester Estermann van Zürich zegt alle projecten tot gereguleerde verstrekking van heroïne te zullen steunen. Volgende week donderdag ontvangt hij wethouder J.H.A. Henderson (sociale zaken) en politiecommissaris T. Reitsma.