Versnelde lening West Invest bij Gota Banken

UTRECHT, 19 SEPT. De onroerend-goed beleggingsmaatschappij West Invest Fortress heeft versneld een lening opgenomen van de Zweedse bank en grootaandeelhouder Gota Banken. Daardoor kan de onderneming ongestoord doorgaan met het verbeteren van panden.

Het gaat om een krediet van “meer dan 10 miljoen” gulden, aldus algemeen directeur J. van Pelt. Gota Banken is een onderdeel van het grote Zweedse conglomeraat Gota dat op een faillissement afstevent.

Deze week werd bekend dat de Zweedse overheid weigerde een bedrag van één miljard gulden in Gota te steken. Wel wil de staat alle verplichtingen van de bank overnemen indien dat nodig mocht zijn.

In juni van dit jaar nam Gota Banken - in grootte de vierde Zweedse bank - een aandelenpakket over van ongeveer zestig procent van de Zweeds-Deense investeerdersgroep Inca Invest. Gota Banken wilde met dat belang in West Invest Fortress beleggen voor de lange termijn. Als teken van goede wil verleende Gota Banken een krediet aan West Invest. “Onze liquiditeit is zeer goed aangevuld door de Zweedse bank”, aldus een tevreden Van Pelt.

In de eerste zes maanden heeft West Invest niet al te best gedraaid. Leegstand bij drie panden in Amsterdam, Schiedam en Eindhoven drukten het bedrijfsresultaat. Daarnaast zorgden gestegen rentelasten - West Invest heeft kortlopende leningen lopen - voor een achteruitgang. Ook de deelneming van vijftig procent in de Deense Nordic Property leverde een min van 630.000 gulden op. Het resultaat na belastingen kwam na zes maanden in 1992 uit op een verlies van 1,93 miljoen gulden. In de eerste helft van 1991 noteerde West Invest nog een winst van 1,08 miljoen gulden.