Tegenspel is cruciaal

"Boden die jongens maar eens wat minder simplistisch'', verzuchtte bondscoach Erik Kirchhoff.

Met die jongens bedoelt hij Enri Leufkens en Berry Westra. Volgens Kirchhoff heeft ons toppaar nogal ouderwetse biedopvattingen. ""Ik heb geprobeerd er aan te schaven, maar ze hebben nu eenmaal hun eigen stijl. Als ze die maar een tikkeltje zouden aanpassen behoren ze tot de wereldtop.'' De coach mag hen graag vergelijken met de Amerikanen Hamman en Wolff, die al jaren op het hoogste niveau meedraaien ondanks hun soms wat stramme bieden. Er is dus nog hoop. Van beide paren zo dadelijk een tegen- en afspeelhandje. Daar zijn de heren meesters in.

Kirchhoff, die samen met non playing captain Jaap Trouwborst het Nederlandse open team naar een bronzen plak leidde op de onlangs gespeelde Olympiade, stopt overigens als coach. Geïnspireerd door de successen van zijn ploeg gaat hij zelf weer spelen. Hij wil proberen met Anton Maas, die in 1980 voor Nederland al eens Olympisch brons won, een plaats te veroveren in het team van volgend seizoen.

Goed kunnen tegenspelen is cruciaal, je doet het tenslotte in 50 procent van de gevallen. Zo hebben Kreijns en Slavenburg hun wereldtitel van weleer vooral te danken aan hun verzorgde techniek op dit gebied. Leufkens en Westra laten zien dat dit onderdeel ook voor hen weinig geheimen meer kent. We schrijven Salsomaggiore 1992, halve finale Olympiade, Nederland tegen Frankrijk (de latere winnaar van het goud):

Zuid gever,Noord

OW kw.ß7 H10532

ß6 V9432

ß5 7

ß4 108

WestOost

ß7 A76ß7 V4

ß6 B76ß6 H5

ß5 B10983ß5 HV54

ß4 AHß4 V9752

Zuid

ß7 B98

ß6 A108

ß5 A62

ß4 B643

WestNoordOostZuid

PerronWestraChemlaLeufkens

pas

1ß52ß52ß63ß6

3ß7pas3SAa.p.

De Fransen bereikten via cuebiedingen en het aangeven van stoppers 3SA. De jonge Nederlanders wisten via hun agressieve bieden (2ß5 is een hoog twee-kleurenspel) belangrijke informatie uit het biedverloop te putten die hen in staat stelde een perfecte verdediging op tafel te leggen. Omdat hij bang was met een hartenstart de negende slag weg te geven besloot Enri Leufkens uit te komen met ß78, die doorliep naar de heer in Noord.

Verplaatst u zich nu eens op de stoel van Noord. Moet hij doorgaan in de kleur waarmee zijn partner gestart was of moet hij switchen? Berry Westra koos in de tweede slag voor het naspelen van een kleine harten. ß6A of ß6H bij zijn partner zou al voldoende zijn om het contract down te spelen. En dat gebeurde nu ook, terwijl aan de drie andere tafels in deze halve finale 3SA wel gehaald werd.

Dan een mooi spelletje van Bob Hamman, ook uit Salsomaggiore. We zitten inmiddels in de finale, Verenigde Staten tegen Frankrijk.

Oost gever,Noord

NZ kw.ß7 B95

ß6 AH983

ß5 V942

ß4 9

WestOost

ß7 A1083ß7 H764

ß6 VB5ß6 64

ß5 A7ß5 HB3

ß4 A753ß4 H842

Zuid

ß7 V2

ß6 1072

ß5 10865

ß4 VB106

Aan de ene tafel meende Jeff Meckstroth (Noord) zich een 2ß6 volgbod over 1SA van West te kunnen permitteren en werd onmiddellijk afgestraft: twee down gedoubleerd kwetsbaar, -500. Een ramp dreigde voor de Amerikanen want volgens verwachting bereikten Hamman en Wolff in de andere kamer zonder dat hun tegenstanders tussenboden 4ß7. Zelfs met open kaarten is het niet makkelijk te zien hoe dit contract gemaakt moet worden, want er dreigen altijd vier verliezers: twee in harten, een in schoppen en een in klaver.

Bob Hamman die op de westplaats het contract mocht gaan spelen heeft echter voor hetere vuren gestaan. Hij wikkelde het spel als volgt af. Nadat Noord met twee hoge hartens was gestart, speelde hij ß49 na, gepakt met het aas. Hamman sloeg troefaas en troefheer, speelde ß6V (klavertje weg uit de dummy), ß5A, ruiten naar de boer en ß5H (klavertje weg uit de hand), ß4A en ß4H. Dit eindspel werd nu bereikt:

Noord

ß7 B

ß6 9

ß5 V

ß4 -

WestOost

ß7 108ß7 76

ß6 -ß6 -

ß5 -ß5 -

ß4 7ß4 8

Zuid

ß7 -

ß6 -

ß5 10

ß4 VB

Hamman bracht Noord aan slag met de derde troefronde (Zuid gooide ß510 weg). Noord was twee slagen voor het eind gedwongen harten of ruiten in de dubbelrenonce te spelen. West kon nu in de ene hand troeven en in de andere een klavertje weggooien en maakte de laatste twee slagen. Zo redde Bob Hamman de lichtzinnigheid van teamgenoot Jeff Meckstroth.

    • Jan van Cleeff