Première in 850 bioscopen; Publiek gniffelt om nieuwe film van Woody Allen

NEW YORK, 19 SEPT. De première van Woody Allens nieuwe film Husbands and Wives heeft alle persoonlijke records van de filmer gebroken. Terwijl de advocaten van Allen en Mia Farrow nog altijd in onderhandeling zijn over de afwikkeling van hun relatie, begon de film gisteren in 850 Amerikaanse bioscopen. Nooit eerder ging een Allen-film in zoveel theaters tegelijk. Voor zijn maatschappij Tri-Star wordt de film waarschijnlijk een groot kassucces. Bracht Allens financieel meest succesvolle film tot nu toe, Hannah and her Sisters, 40 miljoen dollar op, schattingen over de opbrengst van Husbands and Wives lopen op tot 200 miljoen.

Aanvankelijk zou de film pas volgende week in een beperkt aantal theaters gaan draaien, om twee weken later over het hele land te worden vertoond. Het bekendworden van Woody Allens verhouding met de 21-jarige geadopteerde dochter van Mia Farrow deed Tri-Star echter van gedachten veranderen. Iedereen weet inmiddels dat Husbands and Wives frappante overeenkomsten vertoont met het werkelijke leven van Woody Allen (56). Samen met Mia Farrow speelt hij het echtpaar Gabe en Judy Roth wiens huwelijk op de klippen loopt. De hoogleraar Gabe legt het kortstondig aan met een 21-jarige studente.

Een van de beschuldigingen die tegen Woody Allen zijn uitgebracht, is dat hij ook zijn 7-jarige dochter Dylan onzedelijk zou hebben betast. De beschuldiging verhindert Allen op dit moment om zijn kinderen te bezoeken. Allens advocaten overleggen sinds twee weken over een bezoekrecht met het advocatenteam van Mia Farrow. Het blad New York Newsday meldt dat de dochter Dylan een jaar onder behandeling is geweest van een psychologe omdat het kind moeite heeft fantasie en werkelijkheid uit elkaar te houden.

Het Loews-theater op de hoek van Broadway en de 19de straat was een van de vier bioscopen op Manhattan die Husbands and Wives gisterochtend om 11 uur voor het eerst vertoonden. Er is een televisieploeg aanwezig die de eerste bioscoopbezoekers vragen stelt zoals: Waarom gaat u deze film zien? En: Zijn de problemen tussen Woody Allen en Mia Farrow een reden om nieuwsgierig te zijn naar de film? De laatste vraag wordt opgepikt door een toevallige voorbijganger, die hard over straat roept: “Zeker weten!”

De verfilming van Husbands and Wives is vorig jaar november begonnen en duurde tot 20 januari van dit jaar. In januari kwam Mia Farrow achter de verhouding tussen Allen en haar dochter Soon-Yi, toen ze naaktfoto's van haar in het appartement van Allen ontdekte. Volgens de New York Times werd de scène waarin Judy tegen Gabe zegt dat hun huwelijk ten einde is, twee dagen na Farrows ontdekking van de naaktfoto's opgenomen.

De toeschouwers in het half gevulde Loews-theater zijn goed op de hoogte van de zaak Allen/Farrow. Als Judy aan haar man Gabe vraagt: “Houd je wel eens dingen voor mij verborgen?”, beginnen velen te grinniken. En als de studente, gespeeld door Juliette Lewis, aan Gabe vertelt dat ze niet wars is van zijn toenaderingen, zegt hij: “Wat moet je nou met een oude man als ik?” De zaal lacht ingehouden.

De film Husband and Wives heeft in de Amerikaanse pers lovende kritieken gekregen. Het thema dat wordt aangesneden is waarschijnlijk ook veelomvattender en eindeloos subtieler dan de werkelijkheid. De georganiseerde chaos en de vaart van de vele verwikkelingen in de film doen de werkelijkheid gauw vergeten.

Op het eind van de film geeft Woody Allen het publiek een filmische knipoog als hij het beeld fixeert na de vraag: “Kan ik nu gaan?”

    • Lucas Ligtenberg