Oom agent

Het idee van de Rotterdamse politie om zwaar verslaafden harddrugs te verschaffen om ze van de straat, de inbraken en de overvallen af te houden, ligt in de natuurlijke loop der dingen en is zeer aan te raden als eerste stap op weg naar het legaliseren van drugs.

Het is mijn stellige overtuiging dat een dergelijke decriminalisering in het verschiet ligt, nu de strijd zo hopeloos is. Wij hebben gezien hoe het met de prohibition in de Verenigde Staten is afgelopen, we zien wat de resultaten zijn van de Zweedse alcoholwetten en we maken kennelijk verschil tussen drugs-gerelateerde doden en alcohol-gerelateerde doden, zoals we een enorm verschil kennen tussen de law-and-order-mankracht en de voorlichtingsgelden, omgekeerd evenredig aan bijvoorbeeld het aantal verkeersslachtoffers door alcohol en het aantal verkeersslachtoffers door drugs.

Er gelden verschillende normen. Aan alcohol zijn we gewend, het is langzamerhand geaccepteerd, en we krijgen de indruk dat we het met minimale middelen in de hand kunnen houden. Een drugsdode is nog steeds nieuw - hoewel, in 1935 schrijft Christopher Isherwood dat zijn vrienden Amsterdam bezoeken om heroïne en cocaïne te kopen.

Dronken mannen rijden wel eens iemand aan of slaan hun vrouw. Drugsverslaafden stelen of roven, spuiten zich dood of lopen een hiv-besmetting op, maar trekken tegelijk een enorm lucratieve commerciële criminele trein achter zich aan, duizenden malen groter dan de criminele bloei tijdens de prohibition.

In haar beschouwing over de Troonrede zegt deze krant dat de ministeriële besprekingen ""belangrijk, maar enigszins beperkt'' zijn. ""Buiten de muren van de Trèveszaal sprak men van de onmacht van de politiek (...) of gewoon over de zoveelste gestolen autoradio.'' En zo is het: want de gemiddelde Nederlander denkt bij het woord "drugsprobleem' aan de criminele gevolgen - en niet aan de zieken zelf.

Wij lezen elke week dat er "een recordvangst' in marihuana, cocaïne of heroïne is gedaan, groter dan ooit tevoren en de "straatwaarde' wordt genoemd. U denkt toch niet serieus dat die vangsten belangrijk zijn, dat ze laten we zeggen een kwart vormen van wat er binnenkomt. Is uw koffer opengemaakt, de laatste keer dat u Nederland binnenkwam? Is uw auto doorzocht? Nee, want dat kan niet voortdurend.

De politie in Rotterdam weet natuurlijk heel goed, vanwege de haven, hoeveel drugs er binnenkomen. En dat er geen houden aan is. Het probleem wordt groter en groter. Wij hebben gelukkig nog geen Amerikaanse toestanden waar op elke school talloze "runners' zijn, kleine jongetjes en meisjes die drugs vervoeren en verkopen. En die worden doodgeschoten als zij het geld of de drugs niet afdragen. Tachtig procent van het staatsinkomen van Florida is "drug-related', de mafia knapt zelfs de art-deco-wijken van Miami Beach op, om te getuigen van hun burgerzin. Reden dat Amerika's gezondheidszorg onwerkbaar is geworden is dat de hospitalen vol liggen met drugsgebruikers, murw geprikt, neergeschoten of lijdend aan Aids. Er zijn duizenden daklozen vanwege het drugsprobleem. De Herald Tribune meldt deze maand dat de politiechefs van New York, Los Angeles, San Francisco, Houston, Philadelphia, Detroit, Washington en San Jose zijn afgetreden, grotendeels in verband met "drug-related violence'. De laatste deze maand is hoofdcommissaris Fulwood van Washington (52): ""Is has become abundantly clear that law and forcement alone could not cure the scourge of drugs and violence.'' Patrick Murphy, die bij de Amerikaanse Burgemeestersvereniging de politiezaken behartigt, zegt: ""We're losing police chiefs like crazy.''

Ik sprak met lt. Davitaitis van de Las Vegas politie, die de leider is van een anti-drugs-programma voor de jeugd. Zijn agenten geven geen voorlichting op middelbare scholen, want dan zijn ze veel te laat. Nee, men spreekt tot de zes- en zevenjarigen. ""Die zijn nog ontvankelijk.'' Davitaitis kreeg landelijke waardering voor zijn jeugdwerk en ik vroeg hem wat hij van legalisatie dacht. ""Tien jaar geleden zou ik u voor een pinko commie hebben versleten'', zei hij, ""maar nu ben ik ervan overtuigd dat dat de enige manier is. Stelt u zich maar eens voor dat we erin slagen een tien meter hoge muur tussen Mexico en de VS te zetten en alle andere transporten te onderscheppen. Dacht u nu heus dat de trafficking dan ophield? Helemaal niet. Dan maken ze hier wel heroïne en cocaïne en pot en crack, chemisch, want de vraag is enorm. En al dat geld verdwijnt naar het criminele circuit. En al ons geld verdwijnt naar de bestrijding. Waarom halen we die geldstroom niet bij ze weg en gebruiken we onze eigen belastingen voor voorlichting?''

De Rotterdamse politie heeft al eerder blijk gegeven van vroegtijdige, baanbrekende ideeën. Laten we eens naar ze luisteren.

    • van Lennep