Kritiek op Duitse rentebeleid groeit; Relatie Bonn-Londen verder verkoeld

LONDEN/PARIJS/ROME, 19 SEPT. De druk op Duitsland om de rente te verlagen neemt toe. De Amerikaanse onderminister van financiën David Mulford sprak gisteren de verwachting uit dat er dit weekeinde bij Duitsland op zal worden aangedrongen het renteniveau verder omlaag te brengen.

“Het is moeilijk voor te stellen dat het monetaire systeem in Europa weer goed zal werken zonder enige actie van de kant van Duitsland”, aldus Mulford aan de vooravond van de bijeenkomst van de Groep van zeven rijke landen die vandaag in Washington begint

Volgens hardnekkige geruchten zal de Groep van Zeven (Amerika, Japan, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, en Canada) een extra bijeenkomst houden als de Fransen morgen bij referendum het Verdrag van Maastricht afwijzen. De ministers van financiën van de Zeven blijven de komende dagen nog in Washington voor de jaarvergadering van het Internationale Monetaire Fonds en de Wereldbank.

Intussen is de verstandhouding tussen Bonn en Londen gisteren verder verkoeld door aanhoudende verwijten van Britse zijde over het Duitse monetaire beleid. De Britse premier, John Major is gisteren zijn minister van financiën Norman Lamont op indirecte wijze bijgevallen in diens kritiek op het Duitse monetaire beleid van de afgelopen week. Het Europese monetaire beleid moet zijn “in het belang van alle landen van Europa en niet speciaal zijn ingesteld op de belangen van enig afzonderlijk land”, zo stelde de Britse premier in een vraaggesprek met Sky Television.

Eerder hadden zowel Lamont als minister van handel en industrie Michael Heseltine kritiek uitgeoefend op met name Bundesbank-president Helmut Schlesinger omdat diens opmerkingen dat meer aanpassingen nodig zouden kunnen zijn de financiële markten op hol hadden doen slaan.

Major stelde in het vraaggesprek dat het EMS tekortkomingen vertoonde: “We hebben de afgelopen dagen haarscheurtjes zien optreden in het wisselkoersmechanisme”. Hij verklaarde voorts in een ander gesprek met de BBC onmogelijk te kunnen zeggen of het Britse pond nog voor het einde van het jaar weer van het EMS zou deel uitmaken.

De Duitse bondskanselier Kohl was gisteren al eerder tijdens een bezoek aan het Italiaanse Florence kort ingegaan op de uitspraak van Lamont, die had gezegd dat de hoge Duitse rente de hoofdoorzaak is van de huidige financiële problemen en dat het pond pas kan terugkeren als de Bundesbank zijn beleid verandert. Kohl noemde dit een “uitlating die niet past voor een minister”. De Italiaanse premier Giuliano Amato zei hierover dat het zoeken naar een schuldige lijkt op de zwart-wit tegenstelling in een poppenkastvoorstelling voor kinderen.

Aan het eind van anderhalve dag gesprekken met Amato zei Helmut Kohl op een persconferentie in Florence dat “in de nabije toekomst” een extra Europese top moet worden gehouden, ongeacht de uitslag van het Franse referendum. Centraal hierop zou de valuta-onrust moeten staan.

De Franse franc, die donderdag nog tot de harde, stabiele kern van het Europese valutamechanisme behoorde, dreigde gisteravond in navolging van de Britse pond en de Italiaanse lire af te drijven naar de periferie van het EMS. Frankrijk bleef volgens analisten en handelaren op de valreep een catastrofe bespaard omdat de aanval op de franc te laat op gang kwam om voldoende kracht te verzamelen. De Franse valuta sloot gisteravond uiteindelijk op 3,2890 gulden.