IBERISCHE VLUCHTROUTE

In aansluiting op de interessante brief van drs. H. Speyer (Boekenbijlage 12 september) dienen nog twee namen te worden genoemd die nauw verbonden zijn met de Spanje-route van 1940-45.

John Weidner heeft naast de "Zwitserse weg' ook de illegale routes naar Spanje meer systematisch dan eerder het geval was weten te organiseren. Nauw daarbij betrokken was ook J. Testers, van het "Office Néerlandais' in Toulouse, die evenals Kolkman zijn werk met de dood heeft moeten bekopen. Dat het soms beter was niet met een passeur maar via met behulp van de plaatselijke bevolking gevonden wegen naar Spanje te gaan blijkt uit de geslaagde tocht van vier Nederlanders via Le Ceret en de "Stèle des Evadés' (een na de oorlog gegeven naam), zulks op 12 november 1942, onmiddellijk na de bezetting van Vichy-Frankrijk door de Duitsers.

    • J. Kaufmann