"Gullit had gespeeld in duel Noren'

ROTTERDAM, 19 SEPT. Ruud Gullit heeft bondscoach Dick Advocaat meegedeeld dat hij beschikbaar blijft voor het Nederlands voetbalelftal. De aanvoerder van Oranje zal echter zelf aangeven wanneer hij weer in aanmerking wil komen voor de selectie. Gullit zei af voor de eerste WK-kwalificatiewedstrijd van Nederland, komende woensdag in Oslo tegen Noorwegen. Dat is, aldus de speler, wegens “persoonlijke redenen”.

Advocaat heeft daarover geen uitleg aan Gullit gevraagd. Hij gaat er echter van uit dat het om “voetbalredenen” gaat en de oorzaak niet in een andere richting moet worden gezocht. Gullit zelf wilde gisteren geen commentaar geven. Hij heeft problemen bij zijn club AC Milan waar hij de laatste twee competitiewedstrijden als overbodige buitenlander op de tribune heeft gezeten.

Advocaat had echter een plaats voor Gullit ingeruimd in het elftal dat tegen Noorwegen zal spelen. Toen hij echter de aanvaller donderdagavond telefonisch van zijn selectie op de hoogte wilde stellen meldde deze zich af. “Het is zonde dat zo'n waardevolle speler bedankt”, aldus Advocaat. Hij zegt geen moment te hebben overwogen Gullit niet te selecteren. “Als ik dat naar aanleiding van de wedstrijd tegen Italië had moeten doen had ik wel vijf spelers kunnen vervangen.” Volgens Advocaat is de speelwijze van Oranje in de laatste wedstrijden niet in het voordeel van Gullit geweest. Tegen de Noren wordt de taktiek aangepast en dat zou, aldus de coach, ten gunste van de aanvoerder zijn.

Advocaat heeft Gaston Taument als vervanger van Gullit opgeroepen. Hij moest kiezen tussen de Feyenoorder en Peter van Vossen van Anderlecht. Het ligt niet voor de hand dat Taument woensdag ook in het basiselftal zal staan. Advocaat zal waarschijnlijk Van 't Schip of Winter aan de rechterkant posteren.

Taument is één van de vier spelers die in vergelijking met de laatste interland tegen Italië nieuw zijn in de selectie. Wim Kieft moest toen afzeggen wegens een blessure en is nu wel van de partij. Daardoor is Viscaal niet geselecteerd. Ajacied Sonny Silooy, die al 22 interlands speelde (de laatste op 4 januari 1989), vervangt de geblesseerde Van Aerle. Arthur Numan van PSV komt in de plaats van Bryan Roy. Volgens Advocaat heeft het passeren van Roy niets te maken met zijn spel tegen de Italianen, maar met zijn optreden bij Ajax. Roy werd afgelopen woensdag in de UEFA-Cupwedstrijd tegen Austria Salzburg al na een half uur gewisseld omdat hij in de ogen van trainer Louis van Gaal matig speelde.