Gebouw van Pan Am verliest logo

NEW YORK, 19 SEPT. Het beroemde Pan Am building in New York verliest dezer dagen alle logo's aan de binnen- en buitenkant van de kantoren in de wolkenkrabber.

Pan Am was een van de eerste slachtoffers onder de grote luchtvaartmaatschappijen in de malaise waarin de Amerikaanse luchtvaart al enige tijd verkeert. De enorme concurrentie in de VS-luchtvaart drukte het concern diep in de rode cijfers. Pan Am kreeg voor haar definitieve ondergang enkele weken surséance van betaling en tijd voor een laatste reorganisatie. Toen de plannen voor deze laatste reddingsactie misliepen, bleef niets anders over dan het faillissement. De vliegroutes en de toestellen van de maatschappij werden verkocht. Het personeel moest op zoek naar ander werk.

Door het faillissement van Pan Am verdwijnt het beroemde logo van de voormalige luchtvaartmaatschappij. Het gebouw van de failliete Amerikaanse luchtvaartmaatschappij houdt voorlopig nog wel de vijf grote letters van de naam van wat ooit de trots van de VS was boven op de gevel. Amerikaanse natuurbeschermers hebben geprotesteerd tegen vervanging van de letters bovenop het gebouw in het centrum van Manhattan. Achter de letters zou een zeldzame valksoort broeden die gevaar zou lopen bij sloopwerkzaamheden.