Beurs beleeft week met miljardenomzetten

ROTTERDAM, 19 SEPT. “We hebben een lekkere week gehad”, aldus een beurshandelaar. Voor de beurshandelaren was dit eindelijk weer eens een leuke week. De omzetten op de Amsterdamse effectenbeurs liepen in de miljarden en er was veel activiteit op de beursvloer. En de meeste koersgrafieken vertoonden een stijgende lijn.

Alleen een verlaging van de Duitse en Nederlandse rente en een hogere dollar zouden de handel nog kunnen inspireren, hadden de beurshandelaren al weken beweerd. Maandag was het zover. Ook tot verrassing van veel analisten besloot de Duitse Bundesbank de lombart-rente met een kwart procent te verlagen. “We hadden op meer gerekend, maar dit signaal had toch een positieve uitwerking”, zei een analist.

“Eigenlijk hebben de valutaspeculanten een renteverlaging afgedwongen. De valutamark is blijkbaar in staat om de Centrale Banken op hun knieën te dwingen”, aldus een analist. Halverwege de week maakten de lire en het pond zich los van het Economisch Monetaire Stelsel. De onrust op de Europese valutamarkten stuwde op zijn beurt de koers van de dollar omhoog.

De EOE-index schoot maandag met tien punten omhoog in reactie op de beslissing van de Bundesbank. De daarop volgende dagen moest de beursbarometer weer een paar punten prijsgeven, maar gisteren sloot de beursindex toch nog op 291,11 punten, ruim 10 punten hoger dan vorige week vrijdag.

In het begin van de week zeiden handelaren dat de omzetten vooral door de professionele handel werden veroorzaakt. In de loop van de week kwam er ook vraag van binnenlandse en Angelsaksische institutionele beleggers (verzekeraars en pensioenfondsen) en particulieren. “We zitten niet de hele dag orders te schrijven, maar er is duidelijk vraag”, aldus een analist van een bank. Het grootste deel van de omzet werd veroorzaakt door de handel in obligaties. Er was een levendige handel in "jonge' staatsleningen. Beleggers anticiperen op een verdere verlaging van de rente.

Wall Street steeg in tegenstelling tot de meeste Europese beurzen nauwelijks deze week. “Doordat de dollar in waarde is gestegen ten opzichte van de Europes valuta is Wall Street in feite ook gestegen”, aldus een beursanalist. In die zin lopen de Europese beurzen nog steeds in de pas met Wall Street.

Dit was niet alleen de week van de rentedalingen en -stijgingen, maar ook enkele hoofdfondsen kwamen met belangrijke mededelingen. Hoogovens kondigde een omvangrijke sanering aan. ING doet pogingen een groter belang in de Brusselse bank BBL te verwerven. Fokker vroeg werktijdverkorting voor 5.000 mensen aan en Philips liet weten dat de winst dit jaar gehalveerd zal worden. Vanmorgen kwam het gerucht in de wereld dat het Franse verzekeringsconcern Axa Aegon wil overnemen. In de loop van de dag werd dit door alle betrokkenen ontkend.

Het heftigst reageerde de beurs op de bekendmaking van de overname van de Britse uitgeverij Reed door Elsevier. De koers kelderde met ruim 6 procent tot 102,70 gulden. “Een overdreven reactie”, zei een analist. “Reed is relatief onbekend concern in Nederland. Beleggers hebben nu opeens een belang in een onderneming met en ander karakter. Dat staat sommige beleggers blijkbaar niet aan. Toch kan Reed in de toekomst flink profiteren van een conjunctuurherstel.”

Stijgers en dalers (hoofdfondsen) van..11-09 - 18-09

Stijgers.......SK......+%.....Dalers.........SK......-%

VNU............87,80...12,9...Elsevier.......103,00..6,36

ABN Amro.......48,30...10,4...Bols...........40,50...4,26

Ahold..........82,40...10,3...KLM............28,30...2,75

Aegon..........69,90...9,73...Philips........22,80...2,56

Océ.....57,40...8,71...Stork..........29,90...2,29

Polygram.......48,80...7,25

Hunter D.......47,80...6,94

KNP............43,20...6,67

Buhr.Tet.......36,60...6,40

Amev...........57,70...5,87

Bron: Datastream Rotterdam

    • Frank van Alphen