BBC schrapt 1.250 banen in nieuwe bezuinigingsronde

ROTTERDAM, 19 SEPT. De Britse omroeporganisatie BBC gaat in de komende vijf jaar 1250 banen schrappen. De maatregel, die de efficiëncy bij de omroep moet verbeteren, gaat vooraf aan een openbaar onderzoek over de rol en de financiering van de BBC. Het banenverlies vindt plaats bij de ondersteunende diensten, zoals de techniek, het transport en de catering, zo maakte de BBC gisteren bekend.

Volgens algemeen directeur Sir Michael Checkland bespaart de omroeporganisatie daarmee 150 miljoen pond sterling en kan er ongeveer 120 miljoen pond extra in de programma's van de BBC worden gestoken. Er worden zeventien radiostations gesloten en twintig radiowagens van de hand gedaan. Op dit moment heeft de BBC ongeveer 23.000 mensen in dienst.

De BBC draait op kijk- en luistergeld. In 1996 wordt de wet die de hoogte van deze bijdragen regelt door de overheid geëvalueerd. Volgens sommige critici moet de BBC dan wellicht op dezelfde basis gaan werken als de commerciële stations.