"Vlucht' in aandelen van fusiepartner Reed gebeurt om fiscale redenen; Britse beleggers weg uit Elsevier

ROTTERDAM, 18 SEPT. Een vlucht van Britse beleggers om fiscale redenen is de belangrijkste oorzaak van een grote koersval van het aandeel Elsevier na het bekend worden van de fusieplannen met de Britse uitgever Reed. Dit is vernomen van Britse analisten. De koers van Elsevier is sinds de bekendmaking gedaald met bijna 11 procent. De koers van Reed steeg met 10 procent.

De twee uitgevers verrasten gisteren de financiële wereld met de mededeling dat zij samen een houdstermaatschappij zullen vormen, waarmee de nieuwe combinatie zich schaart bij de top-vijf uitgevers in de wereld. De koers van Elsevier moest in Amsterdam een forse veer laten. De "beurslieveling' daalde met 11,50 gulden naar 105,20 gulden, bij een grote omzet van ruim 1,9 miljoen stuks. Omstreeks het middaguur was de koers van Elsevier verder gedaald: opnieuw ging één gulden van de koers af.

Beurshandelaren op de Amsterdamse effectenbeurs bevestigden vanmorgen dat de verkooporders voor aandelen Elsevier uit Groot-Brittannië komen. Nederlandse institutionele beleggers houden hun stukken Elsevier vast. “Vanuit continentaal Europa is er op het moment wel degelijk vraag naar Elsevier”, aldus handelaar van een toonaangevend effectenhuis vanmorgen.

De grote koersdaling wordt door analisten in Londen toegeschreven aan de Britse beleggers in Elsevier. Zij hebben een fiscaal voordeel om over te stappen naar Reed als de beide uitgevers fuseren. Dit komt doordat de Britse regering het beleggen in Britse aandelen stimuleert met de zogenoemde Advanced Corporation Tax. De Britse aandeelhouder krijgt met deze belastingwet een soort dividendvrijstelling voor de inkomstenbelasting. Die vrijstelling geldt niet voor buitenlandse aandelen, zoals Elsevier. Wanneer de aandelen Elsevier in de toekomst met een soort egalisatieformule worden gekoppeld aan die van Reed, vervalt voor Britten de aantrekkelijkheid om aandelen Elsevier te kopen.

C.B. Alberti, lid van de raad van bestuur van Elsevier, schat dat de helft van de aandelen van Elsevier in Britse handen is. “Ik heb natuurlijk geen inzicht in de motieven van de beleggers, maar het is mogelijk dat fiscale redenen eraan ten grondslag liggen.” Voor Alberti komt de koersval niet onverwacht. De beleggers in Elsevier hebben op dit moment nog niet het inzicht in de mogelijkheden die wij zien in de verbetering van de rentabiliteit door de fusie. Elsevier is bekend dat gedurende een reeks van jaren de marges heeft kunnen verbeteren. Samen met Reed hebben wij meermogelijkheden om door te gaan op die weg van verbetering van de marges”, aldus Alberti.

Voor de massale vlucht van de Britten uit Elsevier blijken grote kopers te zijn, anders zou de koers sterker dalen. In de markt wordt gesproken over Goldman Sachs als de grote koper. Deze zou bij koppeling van Elsevier aan Reed een grote winst kunnen maken. De voorwaarden voor de koppeling zijn in hoofdlijnen afgesproken voordat het fusiebericht bekend werd.

De Britse analisten zien in het hoogrenderende Elsevier een aantrekkelijke partner voor Reed. Begin jaren tachtig waren Elsevier en Reed in een reeks van activiteiten actief, inclusief drukkerijen en - in het geval van Reed - papier en verpakkingen. Elsevier concentreerde zich meteen op de meest winstgevende activiteiten, Reed volgde enige jaren later. Elsevier ontwikkelde zich wereldwijd tot de grootste wetenschappelijke uitgever, terwijl Reed in hoogrenderende segmenten van professionele informatie scoort, maar aan de andere kant ook minder renderende consumentenactiviteiten in het Verenigd Koninkrijk heeft.

Elsevier heeft de laatste jaren een jaarlijkse winststijging laten zien van 15 tot 20 procent. Reed is één van de meest succesvolle Britse uitgevers, maar als gevolg van de recessie in de VS en Groot-Brittannië hebben de resultaten van Reed de afgelopen sterk gefluctueerd. De hoge marges van Elsevier maken Reed minder afhankelijk van de grillige advertentiemarkt.

Voorzitter van de raad van bestuur van Elsevier, prof.dr P. Vinken zei gisteren in Londen dat de nieuwe combinatie meer "cyclisch' zal zijn dan Elsevier alleen. Volgens Vinken lijkt dat een nadeel, maar kijkend naar de fase waarin de economische cyclus verkeert, met name in Engeland en in de VS, is dat in het geval van Elsevier juist een voordeel.