Vertaalfout van Israël: tóch Chinese wapens

JERUSALEM, 18 SEPT. De Volksrepubliek China heeft niet meegedeeld van plan te zijn de wapenverkopen aan het Midden-Oosten stop te zetten, zoals eerder uit een verklaring van de Israëlische autoriteiten was gebleken. Dit is vandaag door een woordvoerder van premier Rabin meegedeeld.

Volgens de woordvoerder heeft de officiële tolk van de Chinese delegatie van minister van buitenlandse zaken Qian Qichen, die Israël bezocht, een fout gemaakt in de vertaling.

“China heeft verklaard alleen wapens te verkopen in deze regio voor defensieve doeleinden en de hoeveelheid te beperken zodat de stabiliteit niet in gevaar komt”, zo is vernomen in kringen van de Chinese ambassade. Qian Qichen heeft Israël vandaag verlaten. Het was de eerste keer dat een Chinese minister van buitenlandse zaken het land bezocht na de aanknoping van diplomatieke relaties tussen de twee landen in januari van dit jaar.

Volgens een gisteren uitgegeven verklaring van het Israëlische departement van buitenlandse zaken zou de Chinese minister verklaard hebben dat zijn land niet van plan is “het vredesproces in het Midden-Oosten op welke manier dan ook te schaden.” Israël had tijdens het bezoek zijn bezorgdheid aan Qian Qichen uitgesproken over de levering van Chinese wapens aan verschillende landen in het Midden-Oosten.

De minister benadrukte tegenover Rabin dat de nucleaire reactor die China onlangs aan Iran heeft geleverd alleen wordt gebruikt voor vreedzame doeleinden. Daarnaast zou hij de Israëlische premier hebben bedankt voor de afzegging van de levering van Kfir-gevechtsvliegtuigen aan Taiwan.

China maakte eerder deze week bekend toekomstig overleg van de permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over wapenbeheersing in het Midden-Oosten te zullen boycotten uit protest tegen de levering van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen aan Taiwan. Volgens het instituut voor strategische studies in Tel-Aviv geldt China als voornaamste wapenleverancier van Libië, maar levert ook tanks, gevchtsvliegtuigen, artillerie, vrachtwagens en zeeraketten aan landen als Iran, Irak, Saoedi-Arabië, Algerije, Egypte, Soedan en aan Israël zelf. (Reuter, AFP)