Varen op gevoel in de chaos; Portret van een valutahandelaar

AMSTERDAM, 18 SEPT. Een valutahandelaar vaart dezer dagen puur op gevoel. In de huidige chaos op de geldmarkt bestaat geen beleid, geen scenario, geen plan. Dat weten alle twaalf handelaren van de Britse bank Barclays als ze elkaar donderdagmorgen in de Amsterdamse vestiging in alle vroegte in de ogen kijken. Dit wordt een dag van ad hoc beslissingen. Eens te meer geldt het adagium van de valutahandel: wees flexibel en probeer niet de held uit te hangen.

De valutacrisis binnen het Europees Monetair Stelsel (EMS) heeft al een paar dagen het uiterste van de handelaren gevraagd. Na twee chaotische dagen die de valutadesk van Barclays succesvol doorstond, heeft Gerard Vermeulen, manager van de dealingroom, woensdagavond besloten alle posities glad te trekken. Grote partijen ponden, lires of peseta's zijn tijdig van de hand gedaan. “Niemand kan inschatten wat er allemaal zal gebeuren. Veel risico nemen heeft nu geen zin”, zegt Vermeulen. De volgende dag zullen ze na de eerste berichten uit het Verre Oosten wel verder zien.

Vanuit Tokio krijgt een van de handelaren 's morgens om zes uur van een Barclays-collega nauwelijks meer zicht op de zaken. “Er kan van alles gebeuren, inclusief niets”, krijgt hij toevertrouwd. Een ding is zeker: na de massale speculatie gericht tegen het Britse pond en de Italiaanse lire lijkt nu niets meer te gek. Op iets meer dan vijftig vierkante meter, tweehoog aan de Amsterdamse Weteringschans, kan dolle donderdag aanbreken.

Uiteindelijk wordt het "gewoon' een drukke dag. Weliswaar een hele drukke, maar niet zo druk als de twee dagen ervoor. 's Morgens is er veel handel in Britse ponden en Italiaanse lires. In de middag, als de koers van het Britse pond is losgelaten, verschuift de aandacht naar andere zwakke Europese valuta. Het Ierse punt komt stevig onder druk te staan en korte tijd later zakken ook de Franse franc en de Deense kroon steeds verder weg.

De Barclays-handelaren lijken vanaf het eerste moment vast beraden zich niet al te gek te laten maken, al ziet de goed afgegrendelde dealingroom er zeer hectisch uit. Maar losse boorden, opgestroopte mouwen en een onafgebroken stroom van koffie en nicotine horen nu eenmaal bij dit vak. “Het is nog steeds pure chaos”, kopieert een handelaar tegen negen uur een uitspraak die gisteren minuut na minuut te horen was. “In deze hectische markt reageert de dealer intuïtief en is de lange termijnvisie op dat moment niet van belang”, vult Vermeulen aan.

Pag.14: Macht valutahandel lijkt relatief beperkt

Vanuit verschillende hoeken is de afgelopen dagen beweerd dat valutahandelaren een veel te grote macht hebben. Hun speculatie met vele miljoenen ponden, peseta's, marken en andere valuta - in hoeveelheden die de interventies van de centrale banken verre overtreffen - zou de hoofdoorzaak van de chaos in het EMS zijn. Maar in werkelijkheid lijkt de macht van de speculanten, hoewel groot, toch beperkt. De speculant brengt de vragers en aanbieders in de geldmarkt samen. Hij koopt buitenlandse valuta van bedrijven die ze kwijtwillen en probeert deze kort daarna weer te verkopen voor een hogere prijs aan een klant die ze wil kopen.

Volgens Vermeulen ligt een groot deel van de oorzaak voor de huidige chaos niet bij de speculanten maar bij de autoriteiten. “De beweging in de markt wordt niet alleen door speculanten bepaald. Uitspraken van autoriteiten kunnen heel vaak de aanzet zijn tot grote koersbewegingen. Deze uitspraken werken soms geruchten in de hand die in een markt waar zoals nu chaos troef is, niet bevorderlijk zijn voor de rust”, zegt Vermeulen.

In de dealingroom blijven ze niettemin rustig. “Als je uiteindelijk maar zorgt dat je van de tien deals er zeven met winst afsluit, zit je wel goed”, legt een van de handelaren uit. Hij staat via speakers en microfoons in direct contact met handelaren in de hele wereld. Als hij een transactie succesvol afsluit, juicht hij alsof het een doelpunt betrof. Minuten later slaat hij de handen voor de ogen. Hij heeft een riante kans gemist want, naar nu blijkt, had hij uit zijn vorige transactie nog veel meer winst kunnen halen.

Maar erg veel tijd om over de gemiste kans te treuren is er niet. Als een kwartier later een bericht binnenkomt over de Duitse Bundesbank, kan er weer gehandeld worden. Een gerucht wil dat de Duitse centrale bank over tien minuten een persconferentie zal geven. In seconden worden conclusies getrokken en beslissingen genomen. Stemmen schreeuwen bied- en laatkoersen door speakers. De Duitse rente zal dalen en dus zal de dollar stijgen. Een paar minuten van hectische handel volgen. Duitse marken worden verkocht, Amerikaanse dollars worden gekocht. De koers van de dollar stijgt. Na een paar minuten nemen de eerste speculanten winst door hun dollars weer voor iets meer te verkopen. De dollarkoers zakt iets terug totdat het gerucht amper tien minuten later wordt ontkend. Er is geschreeuwd, gehandeld, gewonnen en verloren. De nekken zijn rood aangelopen. Er wordt een nieuwe kop koffie ingeschonken. Zwart en sterk. Op naar het volgende moment.

    • Max Christern