Unilever verkoopt zalmkwekerijen aan Amerikanen

Unilever verkoopt haar Schotse zalmkweekbedrijf Marine Harvest International aan het Amerikaanse visteeltbedrijf Marifarms. Het in New Jersey gevestigde bedrijf betaalt 39 miljoen dollar in contanten (ruim 66 miljoen gulden) voor Marine Harvest, die een omzet heeft van 50 miljoen pond (151 miljoen gulden) en 950 mensen in dienst heeft, aldus Unilever.

De verkoop van Marine Harvest is onderdeel van de strategie van Unilever om zich terug te trekken uit die delen van de agrisector die de kernactiviteiten van het concern niet ondersteunen.

Eerder verkocht Unilever de vee- en visvoederbedrijven van de BOCM-Silcock-groep in Engeland en Ierland met een omzet van 320 miljoen pond (966 miljoen gulden), en het Italiaanse maisveredelingsbedrijf AMI (omzet ruim 3 miljoen gulden). In verband hiermee is een voorziening getroffen in de jaarrekening over 1991.

Marifarms heeft een omzet van 90 miljoen dollar (153 miljoen gulden) en heeft meer dan 1300 mensen in dienst. De omvangrijke visteeltbelangen omvatten meer dan 800 hectare garnalenkwekerijen in Ecuador.