Twee jaar geëist voor overval Chinees

ZWOLLE, 18 SEPT. De officier van justitie aan de Zwolse rechtbank, mr. H. Hoogland, heeft gisteren tegen twee Chinese mannen gevangenisstraffen van twee en drie jaar geëist.

Het tweetal, N.H. (32) en M.D. (23), beiden afkomstig uit asielzoekerscentra in Udenhout en Echt, wordt er van verdacht in april dit jaar een Chinese restauranthouder uit Zwolle, zijn familie en personeel onder bedreiging van een vuurwapen en een mes te hebben overvallen en beroofd. De restauranthouder werd mishandeld, gegijzeld en in de kofferbak van zijn auto in Elburg achtergelaten. Er werden 50.000 gulden aan contant geld, horloges, sieraden, paspoorten, een toeristenkaart en een verblijfsvergunning meegenomen.

De hoofdverdachte L.K. (30), zonder vaste woon- of verblijfplaats, zou eveneens gisteren terechtstaan. Hem waren twee vergelijkbare overvallen in Zwolle ten laste gelegd. Hij heeft bekend schuldig te zijn aan ongeveer de helft van het totaal aantal overvallen (ongeveer dertig) op Chinezen in Nederland en België. Voor het merendeel betreft het restaurants, maar ook werden een toko, een videotheek, een kapsalon en een automatenhandel overvallen en beroofd.

K. en de medeverdachten in die zaken zullen op 10 december voor de rechtbank moeten verschijnen. Omdat er in Zwolle sprake was van wederrechtelijke vrijheidsberoving kon de officier van justitie een recherche bijstandsteam formeren. In zijn requisitoir haalde de officier fel uit naar de overheid die propageert dat het oplossen van zware criminaliteit een hoofddoel is, maar niet bereid is hiervoor de benodigde gelden ter beschikking te stellen. Zo moest het Recherchebijstandsteam dat na de Zwolse overval werd geformeerd, kort na het oplossen van die overval weer worden ontbonden. Volgens Hoogland is het aan de politie - die een eigen team samenstelde - te danken dat er vervolgens veel meer overvallen werden opgelost. Er zijn nog twee aanhoudingen verricht en meer aanhoudingen worden verwacht.

De officier wil in de regio IJsselland “structureel ruimte voor de bestrijding van deze criminaliteit” scheppen. Volgens hem bestaat het gevaar dat de bestrijding van deze vorm van “groepscriminaliteit” tussen wal en schip valt. “Het is geen "zware, georganiseerde criminaliteit', maar er is met vuurwapens en messen gedreigd, mensen zijn vastgebonden en er is geweld gebruikt.”

De advocaat van M.D. bepleitte vrijspraak voor zijn cliënt, omdat er onvoldoende bewijs zou zijn. D. heeft zelf over zijn mogelijke aandeel geen verklaring willen afleggen. De twee andere verdachten hebben hem wel als medeverdachte aangemerkt. N.H. heeft gezegd dat hij door de anderen onder valse voorwendselen is meegenomen naar Zwolle en zou toen hebben meegedaan omdat hij zich bedreigd voelde. Uitspraken op 1 oktober.