Ruud Gullit speelt niet tegen Noren

ZEIST, 18 SEPT. Ruud Gullit ontbreekt komende woensdag in het Nederlands elftal dat in Oslo tegen Noorwegen voetbalt. De aanvoerder heeft “om persoonlijke redenen” bedankt voor de eerste kwalificatiewedstrijd van Oranje voor de eindronde van het WK voetbal '94 in de Verenigde Staten. Bondscoach Dick Advocaat heeft Feyenoorder Gaston Taument als vervanger voor Gullit opgeroepen.

Gullit begon deze competitie met problemen. Hij dreigde bij AC Milan, dat een overschot heeft aan buitenlanders, definitief op de bank terecht te komen. De machtige voorzitter Silvio Berlusconi liet zelfs doorschemeren dat de Amsterdammer desnoods bij de Italiaanse topclub mocht vertrekken.

Afgelopen woensdag maakte Gullit echter een redelijk geslaagde rentree. Voor de Europa-Cupwedstrijd van AC Milan tegen Olimpia Ljubljana - de Italianen wonnen simpel met 4-0 - stond hij in de basis en bediende hij Marco van Basten en Jean-Pierre Papin met enkele uitstekende voorzetten.

In vergelijking met de wedstrijd van vorige week in Eindhoven tegen Italië zijn er in het Nederlands nog drie wijzigingen. Wim Kieft, die geblesseerd afzegde voor het oefenduel, heeft de plaats van Eric Viscaal weer ingenomen. Sonny Silooy van Ajax is opgeroepen als vervanger voor Berry van Aerle. De PSV'er Van Aerle viel tegen Italië uit met een blessure. Silooy speelde zijn laatste landenwedstrijd op 4 januari 1989 in Israël. Bryan Roy, wiens positie bij Ajax wordt bedreigd, heeft zijn plaats moeten afstaan aan Arthur Numan van PSV.

De zestien spelers voor de kwalificatiewedstrijd in Oslo zijn: Menzo, Silooy, Blind, De Boer en Bergkamp (Ajax); De Goeij, Witschge en Taument (Feyenoord); Kieft en Numan (PSV), Van Basten en Rijkaard (AC Milan), Koeman (Barcelona), Wouters (Bayern München), Winter (Lazio) en Van 't Schip (Genoa).