Rooks mag van Raas naar Spaanse ploeg

ROTTERDAM, 18 SEPT. Steven Rooks gaat definitief met ploegleider Jan Gisbers mee naar de Spaanse wielerformatie Festina. Gisbers kreeg gisteravond van collega Jan Raas te horen dat hij de overstap van zijn Noordhollandse klassementsrenner niet in de weg zal staan. De 32-jarige Rooks, die eerder een mondelinge overeenkomst bereikte met Gisbers, gaat voor twee seizoenen naar Spanje.

Raas kon de overgang tegenhouden als hij Rooks hetzelfde zou bieden als Festina. De huidige ploegleider van Buckler, die op het laatste moment in WordPerfect een nieuwe geldschieter voor de komende seizoenen vond, wenste van de optie geen gebruik te maken. Raas: “Rooks was niet gemakkelijk en zijn prestaties voldeden niet geheel aan onze verwachtingen. Toch had ik hem graag bij de groep willen houden. Maar het bedrag dat de Spanjaarden voor hem over hadden, kan en wil ik niet voor hem betalen.”

Greg LeMond blijft rijden voor zijn oude ploeg, die gisteren de naam van een nieuwe sponsor kreeg. De verzekeringsmaatschappij Gan, waarbij onder meer Joop Zoetemelk en Raymond Poulidor in de jaren zeventig onder contract stonden, keerde terug in de wielersport als opvolger van het kinderkledingbedrijf Z.

De 31-jarige LeMond tekende een contact voor twee seizoenen. “Ik geloof dat ik de Tour de France nog steeds een keer kan winnen”, verklaarde de Amerikaan, “al wordt dat moeilijk door de kracht van Miguel Indurain.”

LeMond won de Tour de France drie keer ('86, '89, '90) en werd twee keer wereldkampioen ('83 en '89). De laatste twee jaar werd hij in de Tour de France ver teruggewprpen. In de onderhandelingen met Gan leverde hij veel salaris in. “Ik word betaald naar mijn laatste prestatie in de Tour.” Bij Z tekende LeMond destijds een driejarig contract voor in totaal 10 miljoen gulden.

Roger Legeay blijft ploegleider. De meeste andere renners tekenden eveneens nieuwe contracten, met Gilbert Duclos-Lassalle, de winnaar van de laatste Parijs-Roubaix, Eric Boyer, Thierry Claveyrolat en Jean-Claude Colotti als voornaamsten. Het budget van Gan is aanzienlijk lager dat dan van Z, dat jaarlijks negen miljoen gulden voor de wielerploeg uittrok.