Philips voorziet dat winst in '92 wordt gehalveerd

ROTTERDAM, 18 SEPT. Philips heeft zijn winstverwachting voor dit jaar naar beneden bijgesteld. De netto winst zal naar verwachting uitkomen op ongeveer de helft van het niveau in 1991. Toen was de winst 981 miljoen.

Dit heeft Philips vanmorgen meegedeeld. Op de Amsterdamse effectenbeurs kelderde de koers van Philips vanmorgen na bekendmaking van het bericht. Voor het aandeel, dat gisteren nog 24,60 gulden waard was, werd omstreeks het middaguur nog maar 22 gulden betaald. De omzetten in Philips waren buitensporig hoog. De gemiddelde dagomzet bedraagt ruim een miljoen. Tegen het middaguur waren er op het Damrak bijna drie miljoen stukken van eigenaar gewisseld.

Bij de presentatie van de cijfers over het eerste halfjaar liet het bedrijf nog in het midden op welk niveau de winst zou uitkomen. Wel zei Philips-president Timmer dat het niet aannemelijk zou zijn dat omzet en netto winst gelijk zouden zijn aan die van 1991 als de economische ontwikkelingen zouden blijven tegenvallen.

Philips wijt de bijstelling voor het grootste deel aan een tegenvallend economisch herstel. Verder houden de problemen in de consumentenelektronica aan.

Omdat de wereldmarkt voor audio- en videoprodukten nog steeds sterk achterblijft, staan de resultaten van de divisies Consumentenelektronica en Componenten, waar onder andere beeldbuizen worden geproduceerd, al maanden onder druk.

Volgens Philips speelt ook de verslechtering van de dollarkoers vanaf het begin van het derde kwartaal een negatieve rol. Een aanhoudend lage koers van de Amerikaanse munt drukt het bedrijfsresultaat op jaarbasis met enkele tientallen miljoenen.

De definitieve cijfers over het derde kwartaal maakt Philips op 5 november bekend. In het tweede kwartaal van dit jaar kelderde de netto winst van het elektronicaconcern al van 552 miljoen gulden naar 82 miljoen gulden.

Eerder deze maand kondigde het elektronicaconcern een nieuwe bezuinigingsoperatie aan die voor het einde van dit jaar enkele honderden miljoenen guldens moet opleveren. Twee dagen geleden maakte Philips bekend dat het zich zal terugtrekken van de Japanse beurs. Als reden daarvoor werden te hoge kosten aangegeven. Daarnaast werd duidelijk dat Philips Zuid-Afrika overweegt de lokale produktie van componenten voor televisie-apparaten te vervangen door import van Philips-fabrieken in goedkopere landen.