Philips en Fokker onderuit op beurs

AMSTERDAM, 18 SEPT. De Amsterdamse beurs kwam vanochtend alleen maar in beweging bij slecht bedrijfsnieuws, zoals dat van Philips en Fokker. Net als in Wall Street was er sprake van een afwachtende houding, ondanks een verder opverende Londense beurs.

AMSTERDAM Het wachten is vooral op de verdere ontwikkelingen in Europa in verband met het Franse referendum dat zondag plaats heeft. Philips bezorgde de beurs vanochtend (wederom) een nare verrassing. Het kwakkelende elektronicaconcern kwam volkomen onverwacht met de mededeling, dat de winst dit jaar naar verwachting maar de helft van die van 1991 zal bedragen. De prijs ging fors onderuit met 2,60 gulden naar 22 gulden, een koersverlies van meer dan 10 procent.

Ook de mededeling van Fokker over werktijdverkorting voor 5.000 man veroorzaakte een schrikreactie. De koers viel met 1,50 naar 20,30 gulden. De EOE-index die gisteren sloot met een stand van 288,70 stond om 12.45 uur op 288,32.

De internationals konden met uitzondering van Philips alle tot lichte winst komen. De grootste vooruitgang boekte Unilever met 1,30 op 189,40. Koninklijke Olie won 70 cent op 147,60.

Aegon kon in de loop van de ochtend aantrekken op circulerende fusie-berichten. Het Franse Axa zou belangstelling hebben. Hoewel Aegon geen commemtaar leverde, krabbelde de koers op naar 69,60, een winst van 1,70.

NEW YORK Hoewel analisten verklaarden dat de valutaire orkaan die over Eurpa raast, in de kaart speelt van Wall Street, eindigde het Dow-Jones gemiddelde van industriële fondsen gisteren toch 3,51 punten lager op 3.315,70.

LONDEN De Britse aandelenkoersen stegen vanochtend fors na een rustig begin naarmate het besef doordrong dat de regering nu de kans krijgt om de economie te stimuleren. Het FTSE-100 koersgemiddelde stond halverwege de ochtend ruim 51 punten hoger op 2.535,5.

FRANKFURT De Duitse aandelen kropen vanochtend voorzichtig op naar een iets hoger koersniveau. Het Dax-30-koersgemiddelde steeg direct na opneing met 10 punten (0,6 procent).

TOKIO De Japanse aandelen eindigden vandaag bijna 0,3 procent hoger, waarbij het Nikkei-225 koersgemiddelde 50,28 punten opliep naar 18.166,80.