Paard Ratina Z verkocht aan stal van Moksel

LANAKEN, 18 SEPT. Leon Melchior, eigenaar van paardenfokkerij Stal Zangersheide in Lanaken, en de Duitser Alexander Moksel, rijk geworden als groothandelaar in vlees, hebben gistermiddag definitief overeenstemming bereikt over de transfer van Ratina Z. Op deze tienjarige merrie veroverde Piet Raymakers vorige maand in Barcelona olympisch goud (met het team) en individueel zilver.

Na de Spelen zou het dier aanvankelijk worden verkocht aan de Duitser Paul Schockemöhle, die een nieuw toppaard zocht voor zijn beste ruiter Franke Sloothaak. De oud-Europees kampioen schrok echter terug voor de vraagprijs van een slordige twee miljoen gulden, waardoor de deal op het laatste moment niet doorging. Moksel deed minder moeilijk over dat bedrag. De magnaat uit Buchlö wilde uitbreiding van zijn toch al goed gevulde stal. Hij achtte dat nodig omdat Classic Touch, met wie zijn werknemer Ludger Beerbaum in de olympische finale Raymakers aftroefde, al was beloofd aan de zoon van zijn compagnon Schneider.

Melchior en Moksel spraken gisteren af dat alleen Ludger Beerbaum Ratina Z zal berijden bij wedstrijden en dat de merrie na afloop van haar sportcarrière terugkeert naar Zangersheide om opnieuw te worden ingezet voor de fok. Ratina, die in anderhalf jaar tijd onder Raymakers bijna een half miljoen gulden aan prijzengeld verdiende, heeft al enkele talentvolle nakomelingen.