Onderzoek: HIV-virus bij zeshonderd gevangenen

DEN HAAG, 18 SEPT. Ongeveer 600 van de 7.500 gevangenen in Nederland zijn besmet met het HIV-virus dat aids kan veroorzaken. Die schatting maakte minister Hirsch Ballin (justitie) gisteren in de Tweede Kamer, waar gesproken werd over het aids-beleid, op basis van een steekproef die onlangs in zes van de 40 gevangenissen is gehouden.

Uit het onderzoek is gebleken dat de helft van de gevangenen verslaafd is aan hard drugs. De helft daarvan dient de verdovende middelen toe via een injectienaald en van hen is 31 procent seropositief. Dat komt overeen met acht procent van de totale gevangenisbevolking. Drugspuiters vormen een risicogroep. Door spuiten van anderen te gebruiken, lopen zij gevaar HIV-besmetting op te lopen.

Hirsch Ballin sprak van “een wel degelijk serieus te nemen probleem”. Sinds 1987 zijn al preventiemaatregelen genomen, zoals het gebruik van wegwerpscheermesjes, het tegen betaling verstrekken van condooms en voorlichting aan gevangenispersoneel. Hirsch Ballin sloot niet uit dat nog meer aan preventie zal worden gedaan. Hirsch Ballin en staatssecretaris Simons (volksgezondheid) overwegen een landelijk onderzoek onder gedetineerden uit te voeren om een beter inzicht te krijgen in het probleem.

De Tweede Kamer ging gisteren niet akkoord met een gedragscode over aids-tests die Hirsch Ballin is overeengekomen met de levensverzekeraars. De Kamer maakt bezwaar tegen de vragen die verzekeraars van de minister mogen stellen aan mensen die een levensverzekering of een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering willen.