Milities Somalië akkoord met komst mariniers

MOGADISHU, 18 SEPT. De komst van meer dan 2.000 Amerikaanse mariniers ter bescherming van de internationale hulpvluchten naar Somalië is niet langer een bedreiging.

Dat heeft een woordvoerder van de Somalische "krijgsheer' Aideed gisteren in Mogadishu gezegd. De rivaliserende facties in Somalië legden de komst van de mariniers met amfibische vaartuigen en helikopters aanvankelijk uit als een “provocatie”. Ook de speciale VN-afgezant voor Somalië noemde de operatie ongelukkig gepland, omdat deze de medewerking van de Somalische milities bij de inzet van de "blauwhelmen' in gevaar kon brengen. Gisteren is ook overeenstemming bereikt over een eerste aanvullende VN-troepenmacht in Somalië. Behalve de oorspronkelijke 500 Pakistanen zullen 750 Belgen, Canadezen, Egyptenaren en Oostenrijkers naar Somalië komen. (Reuter)