Legerchef van Zaïre waarschuwt politici

KINSHASA, 18 SEPT. Generaal Mahele Lyoko, hoofd van de generale staf van het Zaïrese leger, heeft gisteravond een waarschuwing geuit aan het adres van de politieke leiders om oplossingen te vinden voor de problemen van het Afrikaanse land. In een voor de televisie voorgelezen toespraak verklaarde de generaal, die niet eerder in het politieke debat had ingegrepen, dat “als de politieke leiders van het land niet snel een oplossing voor de problemen vinden, dan hebben ze het aan zichzelf te danken”.

De toespraak van Lyoko komt op een moment dat president Mobutu van Zaïre en de minister-president Tshisekedi in een strijd om de macht zijn gewikkeld. President Mobutu, die al meer dan 26 jaar aan het hoofd van Zaïre staat, heeft lang geprobeerd de benoeming van aartsvijand Tshisekedi tegen te houden. De alleenheerser Mobutu vreesde met de benoeming van de nieuwe premier een deel van zijn invloed te verliezen.

Etienne Tshisekedi is op 31 augustus opnieuw benoemd tot premier na vorig jaar oktober door president Mobutu, die ook maarschalk is van het Zaïrese leger, te zijn ontslagen. President Mobutu is een groot tegenstander van het voorstel van de oppositiepartij Nationale Conferentie om een meerpartijensysteem in te voeren.

Het is nog niet precies duidelijk wat de waarschuwing van Lyoko, die bekend staat als een van de hard-liners in het leger en een vertrouweling van Mobutu, voor invloed heeft. Het leger in Zaïre, dat een grote machtsfactor is op het politieke toneel, werd ervan beschuldigd vlak voor de benoeming van Tshisekedi te hebben geprobeerd rellen uit te lokken.

Zo werd op de dag van de benoeming een bom tot ontploffing gebracht in het hoofdkwartier van de oppositiepartij UDPS. De militairen werden van deze aanslag beschuldigd.

Het leger kwam in opspraak toen een groep muitende soldaten vorig jaar winkels in Kinshasa plunderden. Zeker honderd mensen kwamen bij de rellen om. Franse en Belgische troepen grepen in, officieel om hun staatsburgers te beschermen, volgens critici om Mobutu in het zadel te houden. (AFP)