Keniase politici stimuleerden geweld

NAIROBI, 18 SEPT. De zes maanden durende gevechten in het westen van Kenia die vorig jaar oktober begonnen en waarbij 779 mensen omkwamen en 54.000 mensen van hun huizen werden verdreven, zijn aangewakkerd door verschillende Keniaanse politici.

Dit heeft een parlementaire commissie in de hoofdstad Nairobi gisteren bekendgemaakt. De commissie raadde aan nader onderzoek in te stellen naar de voormalige minister Biwott en het parlementslid Barngetuny. Beiden zijn lid van de Kalenjin stam van president Moi. De twee zouden clans van krijgsheren hebben gefinancierd die boerderijen en nederzettingen van andere stammen hebben aangevallen. De commissie zei bewijzen te hebben van 836 getuigen dat de twee politici de strijd van de Kalenjin stam in de betwiste gebieden openlijk steunden. (Reuter)