Justitie weigerde transport van veertig soldaten uit Bosnië

DEN HAAG, 18 SEPT. Veertig Kroatisch-Bosnische strijders die woensdag met het tweede Rode-Kruistransport mee naar Nederland wilden, zijn door een ambtenaar van het ministerie van justitie in Zagreb uit de trein gehouden. Bij aankomst van de trein, gisteren in Utrecht, bleek zich één gewonde militair te bevinden. Volgens een woordvoerster van het ministerie van justitie is de man half verdoofd en met een deken om zijn been in de trein gestapt. Hij is opgenomen in het academisch ziekenhuis in Utrecht.

Twee weken geleden zorgden enkele Kroatisch-Bosnische strijders voor opschudding toen zij bij aankomst van het eerste Rode-Kruistransport in Nederland zeiden na herstel weer terug te willen naar het front. Een ambtelijke delegatie vertrok vervolgens naar Kroatië om met de autoriteiten aldaar overleg te plegen over de selectie van vluchtelingen die in aanmerking komen voor opvang in Nederland.

Het ministerie van justitie heeft geen probleem met opvang in Nederland van gewonde soldaten uit het voormalige Joegoslavië maar, aldus een woordvoerder vorige week, “we zijn ongelukkig met uitlatingen van mensen die te kennen geven dat ze zo snel mogelijk weer terug willen naar hun land om aan de oorlog deel te nemen”.

In het Calamiteitenhospitaal van Defensie, dat zich bevindt in het Academisch ziekenhuis Utrecht, zijn gisteren in totaal 27 vluchtelingen uit het voormalige Joegoslavië opgenomen. Een aantal is gewond, anderen zijn chronisch ziek. In het Calamiteitenhospitaal waren 75 artsen en medisch specialisten, afkomstig uit andere ziekenhuizen, ingezet sinds de eerste Rode-Kruistrein met vluchtelingen arriveerde. Omdat het aantal slachtoffers onder de vluchtelingen kleiner bleek dan was verwacht, is een aantal artsen weer vertrokken.