Japan klaar voor interventie op internationale markten

TOKIO, 18 SEPT. Japan staat klaar om grootscheeps te interveniëren in de valutamarkten, mocht de verwarring in Europa overslaan naar de rest van de wereld. Dat zei de Japanse minister van financiën, Tsutomu Hata, aan de vooravond van zijn vertrek naar de halfjaarlijkse financiële G-7, die morgen in Washington plaatsheeft.

In Tokio lag de handel vrijwel stil. Geldhandelaren wachten af of de G-7 besluit tot monetaire samenwerking om zo de rust op de valutamarkten te herstellen, nadat de afgelopen maanden de Amerikaanse en Duitse monetaire politiek totaal uiteen zijn gaan lopen.

Hata zei gisteren dat, hoewel de valuta-turbulentie in het EMS voor alles een Europees probleem is, Japan nauwlettend de mogelijke gevolgen in de gaten houdt voor de verhouding tussen yen en dollar. Tokio wil dat de yen sterk blijft en is bang dat druk op de D-mark de yen meesleept.