Helft Nederlanders "geen mening' over "Maastricht'

DEN HAAG, 18 SEPT. Bijna de helft van de Nederlanders heeft op dit moment geen mening over de vraag of het Nederlandse parlement het Verdrag van Maastricht moet goedkeuren. Dat blijkt uit een opinie-peiling van het Nipo in opdracht van de stichting Burgerschapskunde.

Volgens de NIPO-enquête heeft 44 procent van de Nederlanders geen mening over “Maastricht”. Van de overige Nederlanders is 41 procent voor goedkeuring door het parlement en 15 procent tegen. Het resultaat van de opinie-peiling van de stichting Burgerschapskunde verschilt aanzienlijk van die van opinie-peilingen die eerder deze week bekend werden gemaakt en waarin steeds een grote meerderheid (driekwart) zich voorstander van het Verdrag van Maastricht heeft getoond.

De meeste voorstanders zijn volgens de enquête te vinden bij de VVD-kiezers (56 procent), gevolgd door die van de PvdA (52) en D66 (50). Van de CDA-kiezers is 43 procent voorstander van goedkeuring; bij de kiezers van Groen Links is slechts eenderde voor.

Volgens de stichting is het “droevig gesteld” met de kennis van de Nederlandse bevolking over het verdrag. Slechts 3 procent van de ondervraagden kon vijf multiple-choice-vragen over dat onderwerp correct beantwoorden. Groen Links-kiezers scoorden daarbij het best, CDA- en PvdA-kiezers het slechtst.

Bijna de helft van de Nederlanders (49 procent) blijkt voorstander van een referendum over Maastricht. Vijftien procent is tegen. Ook hier heeft een grote groep Nederlanders geen mening: 32 procent. (ANP)