Heiko Thieme: Bundesbank schoffeerde rest Europa

ROTTERDAM, 18 SEPT. De Duitse centrale bank, de Bundesbank, heeft de afgelopen maanden “volledig” gefaald in zijn streven naar een leidende rol waarbij de andere Europese landen zich ook comfortabel bij zouden voelen. Dat is de, althans in Duitsland, opvallend afwijkende mening van de gerenommeerde financiële specialist Heiko Thieme, onder andere adviseur van de Deutsche Bank.

“Als centrale bank van een verenigd Duitsland, verreweg het sterkste land van Europa, heeft de Bundesbank de plicht een leidende rol te vervullen. De rentepolitiek van de Bundesbank moet naast monetaire discipline ook getuigen van begrip voor de Europese partners”, zegt Thieme. Maar inplaats daarvan gaf de Bundesbank de boodschap "dit zijn de regels en hoewel we jullie schofferen eisen wij dat jullie van ons houden'. Thieme: “Dat maakte bij de andere lidstaten nare historische herinneringen los aan Duitse soldaten die blindelings in ganzepas voorwaarts stormden”. Dit leidde tot grote spanningen binnen het Europees monetair stelsel (EMS), met als grootste slachtoffers het Britse pond en Italiaanse lire.

Thieme - deze week voor een congres kort in Nederland - meent dat de Bundesbank de rente verder zal verlagen, maar daarbij zijn tijd zal nemen en met kleine stappen de monetaire teugels zal vieren. De Duitse centrale bank wil daarmee al te groot gezichtsverlies voorkomen. In juli verhoogde immers Duitse centrale bank nog de rente, na de Europese top in München. Thieme: “Als ze nu de rente met een half procentpunt hadden verlaagd, dan hadden ze daarmee hun eigen renteverhoging in juli als totaal ridicuul bestempeld.”

Afgelopen maandag was daarom een “geweldig belangrijke” dag. De Bundesbank was tegen zijn wil gedwongen de rente te verlagen. De andere EG-lidstaten zagen met eigen ogen dat het mogelijk was de monetaire politiek van de Bundesbank om te buigen.

Thieme vindt het “grote onzin” dat de onafhankelijkheid van de Bundesbank geweld is aangedaan. “De Duitse centrale bank heeft namelijk de afgelopen maanden zijn onafhankelijkheid misbruikt. Onafhankelijkheid betekent niet dat je álles op je eigen houtje kan doen.”, meent Thieme die daarmee zegt te spreken namens een groot aantal collega's in de Duitse financiële wereld. Hij voegt daar aan toe dat dat de meeste directieleden van de Deutsche Bank het niet met hem eens zullen zijn “omdat ze ook tot het Duitse establishment behoren.” Hiertoe behoren ook de leden van de "Zentralbankrat'.

De Bundesbank gebruikte als argument voor zijn starre monetarie politiek dat de Duitse wet verplicht de D-markt te versterken. Maar als de gekozen regering een politiek nastreeft waarbij veel geld in Oost-Duitsland wordt gepompt, is niet gepast als de Bundesbank dat streven frustreert, aldus Thieme.

Op dit moment is volgens Thieme inflatie niet de belangrijkste kwestie in Duitsland, zoals de Bundesbank beweert, maar werkgelegenheid en investeringen. Thieme noemt het een raadsel waarom de Bundesbank zich zo'n zorgen maakt over de Duitse geldontwaarding. “De centrale bankiers hebben nog steeds de hoge inflatie van de jaren zeventig in hun achterhoofd. Ze leveren een achterhoedegevecht.” De Bundesbank wilde een strakke rentepolitiek voeren en transformeerde daarmee volgens Thieme in een starre puriteinse instelling.

De Bundesbank zou een eventueel Frans "nee' in het referendum over "Maastricht' aanstaande zondag gedeeltelijk op zijn geweten hebben.

    • Paul Wessels