Europese valutachaos leidt tot vlucht in goud en dollar

AMSTERDAM, 18 SEPT. De voortdurende chaos op de Europese valutamarkten heeft tot gevolg dat beleggers in toenemende mate hun toevlucht zoeken in de traditionele vluchthavens: de Amerikaanse dollar en het goud.

De Amerikaanse dollar boekte vanmorgen winst ten opzichte van de Europese valuta. De "greenback', die gisteren sloot op circa 1,67 gulden, was omstreeks het middaguur meer dan anderhalve cent hoger op 1,6862, wat overeenkwam met 1,50 D-mark. Handelaren zeiden dat de dollar werd gesteund door berichten dat de Duitse minister van financien Theo Waigel had gezegd dat verdere daling van de Duitse rente mogelijk was. Handelaren vluchtten eveneens in de dollar als een veilige haven ten opzichte van de grillige Europese valuta. De Amerikaanse munt profiteert van de chaos op de Europese valutamarkten, vlak voor het Franse referendum aanstaande zondag en de G-7 bijeenkomst in Washington.

Valutahandelaren verwachtten dat de dollar in de loop van de dag verder zou klimmen naar een niveau van circa 1,51 D-mark. “Dit is een krankzinnige markt, een markt die we al jaren niet meer hebben gezien. De omzetten nemen af nu iedereen posities inneemt”, aldus een handelaar van Citibank in Parijs vanmorgen.

De Nederlandse obligatiekoersen stegen vanmorgen, nadat de Duitse en Nederlandse geldmarkttarieven waren gedaald. De 8,25 procents staatslening met een looptijd van tien jaar was omstreeks het middaguur gestegen tot 102,70 procent. Gisteren werd op de Amsterdamse effectenbeurs een recordomzet aan obligaties geboekt van 7,6 miljard gulden.

De chaos op de valutamarkten domineert eveneens de handela op de London Metal Exchange (LME) voor basismetalen. Handelaren daar spreken van “bizarre” dagen. De normaal gehanteerde grafieken voor vraag en aanbod verdwijnen “totaal naar de achtergrond”.

Het goud was in trek als vluchthaven Op de goudmarkt in Londen was de goudprijs omstreeks het middaguur gestegen tot 348,65 dollars per ounce, 348.50 dollars bij het slot donderdag.

Duitse en Zwitserse beleggers spelen traditioneel een actieve rol op de goudmarkt. Een lagere rente maakt voor hen het goud relatief goedkoper omdast ze dan minder inkomsten op het niet-rentedragende goud zouden mislopen. Normaal bewegen de koers van goud en dollar zich tegenovergesteld, maar op het moment stijgen ze beiden.

De handel op de oliemarkt was aanvankelijk nerveus omdat gewacht werd op de uitkomsten van de Opec-vergadering in Geneve. De aangesloten olieproducerende landen hebben een akkoord gesloten over produktiequota. De prijs van een vat Noordzee-olie fluctueerde tussen 20,45 en 20,72 dollar. De Opec heeft het produktieplafond op 24,5 miljoen vaten per dag zal vastgesteld.