EEN OPPEPPER VOOR SOEPEN & SAUZEN

Deze puree van wortel, prei, peterselie, bladselderij en zout is een recept van de Franse televisie-kok Michel Oliver. De grote hoeveelheid zout zorgt ervoor dat het mengsel lang houdbaar is, mits bewaard in goed afgesloten pot(ten). Stoofpotten, soepen of sauzen krijgen net iets extra's als er op het laatst enkele lepels van dit mengsel aan worden toegevoegd. Het is ook een leuk presentje om weg te geven.

Ingrediënten (schoongemaakt gewogen) voor circa 1 liter

250 gram worteltjes

250 gram prei, alleen het witte gedeelte

250 gram gladde peterselie

250 gram bladselderij

250 gram zout

Snijd de schoongemaakte worteltjes en prei in niet te grote stukken en maal ze, in niet te grote porties, fijn in een foodprocessor. Doe hetzelfde met de peterselie en selderij.

Doe de fijngemalen groenten en kruiden in een grote kom en schep het zout erdoor. Meng alles heel goed door elkaar en schep het in gesteriliseerde potten. Sluit de potten goed af en bewaar ze op een donkere, koele plek. Ze zijn zeker enkele maanden houdbaar.

    • Irene van Blommestein