Duisenberg: Britse kritiek op Bundesbank niet terecht

AMSTERDAM, 18 SEPT. President W.F. Duisenberg van De Nederlandsche Bank wees gisteravond voor de NOS-televisie de Britse kritiek op de Bundesbank van de hand. Volgens Duisenberg hadden de Britten al in een veel eerder stadium de rente moeten verhogen. Toen ze dat uiteindelijk toch deden, woensdag, was het te laat, aldus Duisenberg.

Volgens de Britse minister van financiën Lamont was de ineenstorting van het Europese Monetaire Stelsel te wijten aan een gebrek aan “internationale samenwerking”, waarmee hij vooral de Duitse monetaire autoriteiten op het oog had. Begin deze week had Bundesbank-president Schlesinger in een interview met het Handelsblatt gesteld dat de devaluatie van de lire onvoldoende was geweest. Andere valuta zouden eveneens in waarde moeten verminderen, aldus Schlesinger, die later ontkende dat te hebben gezegd. Maar inmiddels was het kwaad al geschied.