Crisis bij basketbalclub Den Helder

DEN HELDER, 18 SEPT. Voor de basketballers van Commodore Den Helder heeft het Europese bekertoenooi voor de landskampioenen slechts twee wedstrijden geduurd. De uitschakeling door CSKA Moskou, de laatste titelhouder van het GOS, heeft ernstige sportieve en ook financiële gevolgen. Den Helder hield vorige week in het eerste duel de schade tot één punt (94-95) beperkt. Maar het optimisme dat de tweede ronde haalbaar was, bleek gisteravond ongegrond. CSKA Moskou won opnieuw (79-74) en speelt begin oktober met het Kroatische Zadar om een plaats in de bijzonder lucratieve finalepoule.

Europees basketbal was voor profclub Den Helder dit seizoen van cruciaal belang. Zonder de extra inkomsten uit de internationale contacten voorziet stichtingsvoorzitter Piet Meijer serieuze problemen. “Ik wil nu nog geen paniek zaaien”, sprak hij bij voorbaat, “maar bij een eventuele uitschakeling zouden we wel eens genoodzaakt kunnen worden onze twee Amerikanen naar huis te sturen.”

Die twee, John Cooper en David Baldwin, riepen het onheil mede over hun eigen lange lijven af. Beide nieuwkomers konden zich gisteren niet waar maken. Hun vermoedelijk spoedige ontslag - het duo kreeg zijn salaris in termijnen uitbetaald - betekent een flinke onkostenpost minder op de al van een miljoen naar 850.000 gulden verlaagde begroting van de ploeg.

Erwin Hageman (ex-Akrides) en Jeroen van Veen (ex-DAS) gingen ook naar Den Helder, maar waren minder duur. Zij vervangen, met de uit de eigen jeugd afkomstige Eric van der Sluis, de uit de kop van Noord-Holland vertrokken Amerikanen Tony Worrell en John Jerome, alsmede de internationals Rolf Franke (Den Bosch) en Chris van Dinten (Weert). Het bestuur van Den Helder zal zo spoedig mogelijk een crisisberaad houden. “Want met de competitie krijgen we qua inkomsten ook geen hosanna-stemming”, aldus voorzitter Meijer.

Daarbij is elk minuutje televisie welkom. Na het afhaken van RTL-4 volgen dit seizoen TROS, Veronica en sporadisch de NOS de Nederlandse basketballers. Den Helder is genegen de omroepen zoveel mogelijk tegemoet te komen. “In deze hal kunnen we het best op zondagmiddag terecht, wegens het leggen van de vloer bijvoorbeeld. Dan zijn we aangewezen op de NOS. Want TROS en Veronica zenden al vroeg op de zondagmiddag uit, dat halen we niet. We moeten misschien wel naar de zaterdagavond om half tien uitwijken.”

Na een jarenlang verblijf in sporthal De Slenk verhuisde Den Helder naar het nabij gelegen Quelderduyn, een voormalige tennishal waarvan de afmetingen beter met de reglementen van de internationale bond corresponderen. Overtredingen van onder meer de beschikbare uitloop kostten de club vorig seizoen ruim 40.000 gulden aan boetes. In de nieuwe accommodatie zijn meer zitplaatsen voor de toeschouwers. Maar de interesse in Den Helder loopt de laatste jaren aantoonbaar terug. “Men is kennelijk verzadigd”, aldus Meijer, die in de wedstrijd tegen CSKA Moskou circa 1000 kijkers mocht verwelkomen. Een aantal dat ook in de wat sfeervollere Slenk had gepast. Bovendien waren daar de faciliteiten voor de toch niet onbelangrijke business club-leden beter. “We hebben nog heel wat werk te doen”, aldus Meijer, die moet zien te bezuinigen waar hij maar kan. Dat laatste moet momenteel trouwens de hele Nederlandse basketbalsport.