Bosniërs praten, in Genève, maar niet met elkaar

GENÈVE, 18 SEPT. De drie partijen in de oorlog in Bosnië-Herzegovina waren vanochtend in Genève niet bereid tot onderhandelingen om één tafel, anders dan de twee voorzitters van de Conferentie voor Joegoslavië, Cyrus Vance en Lord Owen, zich hadden voorgesteld.

In plaats daarvan vonden vanochtend gescheiden ontmoetingen plaats tussen beide voorzitters en achtereenvolgens Mate Boban (voor de Kroaten), Radovan Karadzic (voor de Serviërs) en Haris Silajdzic (voor de regering in Sarajevo).

Het uitblijven van directe onderhandelingen is, naar verluidt, het gevolg van de Bosnische weigering te onderhandelen, zolang de Serviërs Sarajevo en andere Bosnische steden beschieten. Volgens hun woordvoerder Fred Eckhard zijn Vance en Owen “meer vastbesloten dan optimistisch” over de voortzetting van de gesprekken. Ook een gemeenschappelijke lunch is van het programma afgevoerd en het is nog de vraag of de gesprekken niet vandaag zullen worden afgebroken.

Vance en Owen hadden eerder deze week president Alija Izetbegovic van Bosnië-Herzegovina ervan weten te weerhouden, de onderhandelingen in het Geneefse Palais des Nations geheel te boycotten. Te elfder ure bleek gisteravond echter dat van het beoogde “open gesprek” over de toekomst van de door burgeroorlog geplaagde republiek geen sprake kon zijn. Een deel van de delegatie uit Sarajevo is door de gevechten daar verlaat en nog steeds niet in Genève aangekomen. De gesprekken worden geleid door de Finse diplomaat Martti Ahtisaari.

Izetbegovic, die zelf in Sarajevo is gebleven en minister van buitenlandse zaken Silajdzic naar Genève heeft gestuurd, had gisteren laten weten dat van een opdeling van Bosnië-Herzegovina in een Servisch, een Kroatisch en een moslim-deel geen sprake kon zijn. Zowel de Servische als de Kroatische partij in het conflict staat, onder verschillende voorwaarden, een dergelijke oplossing voor. De onderhandelaars van de Europese Gemeenschap stonden eerder eveneens deze formule voor. Owen en Vance lieten gisteren echter via een woordvoerder weten de onderhandelingen “met een schone lei” te willen beginnen.

Vance en Owen zouden de "werkgroep Bosnië-Herzegovina' het liefst zolang in Genève houden, totdat voor de oorlog en de constitutionele toekomst van de republiek een oplossing is gevonden.

De oorlog in Bosnië-Herzegovina, die de afgelopen dagen een nog ongekende militaire intensiteit bereikte, heeft volgens de meest voorzichtige schattingen tot nu toe minstens tienduizend slachtoffers gekost.

Tot zover onze correspondent.

Servische eenheden voerden vanmorgen weer beschietingen op de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Vooral het door Kroaten beheerste Stup-district en de moslimwijk Hrasno waren het doelwit. De gevechten noodzaakten een konvooi bussen met 1.500 merendeels Servische vrouwen en kinderen het vertrek uit Sarajevo uit te stellen. Ook de afgelopen nacht werd er fel geschoten. De organisaties Handicap International en Artsen zonder Grenzen hebben inmiddels een noodhulpactie op touw gezet om enkele honderden geesteszieken in Bosnië-Herzegovina te helpen. Volgens de organisatie is hun situatie “catastrofaal”. (ANP, AP)

    • Raymond van den Boogaard